Up 2 Date

Aanklacht Trump richt zich niet op één, maar drie zwijggeldbetalingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aanklacht Trump richt zich niet op één, maar drie zwijggeldbetalingen

Gisteren bleek dat de aanklacht van Donald Trump niet over één, maar over drie zwijggeldbetalingen gaat. Dat maakte de openbaar aanklager in New York gisteren bekend. In totaal zijn Trump 34 strafbare feiten ten laste gelegd.

Niet één, maar drie

Centraal in de aanklacht staan drie zwijggeldbetalingen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016. In eerste instantie werd er gedacht dat het enkel om een zwijggeldbetaling aan pornoactrice Stormy Daniels zou gaan.

De openbaar aanklager sprak in de aanklacht echter ook over een zwijggeldbetaling aan een andere vrouw met wie Trump seks zou hebben gehad. De oud-president betaalde haar vermoedelijk 150.000 dollar. Over wie het precies gaat, is niet bekendgemaakt, maar volgens Amerikaanse media had Trump een affaire met Karen McDougal, een voormalig Playboy-model. Daarnaast zou Trump nog een portier van de Trump Tower 30.000 zwijggeld hebben betaald, omdat de portier hem ervan beschuldigde een buitenechtelijk kind op te voeden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwijggeld

Zwijggeldbetalingen zijn in principe niet verboden in de VS, maar Trump wordt ervan verdacht de betalingen onjuist in de administratie te hebben opgenomen. Daarnaast maakte hij zich volgens de aanklager schuldig aan het overtreden van de regels op het gebied van campagnegeld.

Omdat de vermeende zwijggeldbetalingen allemaal plaatsvonden rond de presidentsverkiezingen van 2016, vindt de aanklager van New York dat Trump heeft geprobeerd de "integriteit van de verkiezingen te ondermijnen".

Trump ontkent

In totaal zijn er 34 punten in de aanklacht van Trump, maar gisteren ontkende de voormalige president schuldig te zijn aan alle aanklachten.. Vervolgens stapte Trump weer in het vliegtuig om een toespraak te geven in zijn woonplaats in de staat Florida. In de toespraak claimde Trump dat dit alles vanaf het begin een vooropgezet plan was van de Democraten om te voorkomen dat hij president zou worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie