Up 2 Date

KOZP blaast demonstratie in Eindhoven af: “Geen vertrouwen in politie en gemeente”

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. KOZP blaast demonstratie in Eindhoven af: “Geen vertrouwen in politie en gemeente”

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft besloten om de demonstratie die zondagmiddag gepland stond op het Stadhuisplein in Eindhoven te annuleren. Dit omdat de extreem-rechtse groepering Pegida vlak naast KOZP mag demonstreren.

"Dit besluit is genomen omdat de politie en gemeente ons met repressieve maatregelen zodanig beperken dat we niet in staat zullen zijn om onze stem op een krachtige en waardige manier te laten horen", schrijft de actiegroep op social media.

Mediaspektakel

De politie heeft ondanks de bezwaren van KOZP toch besloten om een 'tegendemonstratie' van de rechts-extremistische groepering Pegida toe te staan pal naast de plek die aan KOZP is toegewezen, terwijl er verder geen publiek is om de boodschap aan te richten. "KOZP weigert deel te nemen aan dit mediaspektakel en heeft er geen vertrouwen in dat de politie en de gemeente Eindhoven institutioneel racisme, het demonstratierecht en de veiligheid van vreedzame KOZP-demonstranten serieus nemen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Online protest

KOZP gaat nu een online protest houden. Van twee tot drie uur 's middags wordt live op Instagram in gesprek gegaan met verschillende demonstranten. Verder roept de actiegroep iedereen die KOZP steunt op om een protestbord, een foto of een ander statement te posten op social media met de hashtags #2020zwartepietvrij, #StopRacisme en #KOZP.

Aanhoudingen

Deze maand vinden er verschillende demonstraties plaats tegen het racistische karikatuur van Zwarte Piet verspreid over het hele land. In meerdere steden zorgden de voorstanders van Zwarte Piet voor onrust. Zo werd er vuurwerk en eieren gegooid naar de politie en naar de vreedzame demonstranten van KOZP. Tijdens de demonstratie in Venlo heeft de politie vier aanhoudingen verricht voor mishandeling, belediging en openlijke geweldpleging. Alle arrestanten waren omstanders en maakten géén deel uit van de groep KOZP.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie