Up 2 Date

Spotify-ban voor R. Kelly vanwege slecht gedrag: waar ligt de grens?

foto: Instagram/R. Kelly
  1. Newschevron right
  2. Spotify-ban voor R. Kelly vanwege slecht gedrag: waar ligt de grens?

R. Kelly zal je niet meer horen in een lekkere classics playlist op Spotify. De streamingdienst heeft vanmorgen aangekondigd dat ze artiesten die zich slecht gedragen, verbannen uit hun eigen samengestelde afspeellijsten. R. Kelly en XXXTentacion zijn de eersten die de gevolgen van deze nieuwe regel hebben ondervonden.

Vergaand

De muziek van de geselecteerde artiesten blijft nog wel te beluisteren via Spotify. Het bedrijf kiest er alleen voor om hen niet meer actief te promoten. Fernando sprak in Start sprak met muziekjournalist Atze de Vries. Hij vroeg zich vooral af waar de beleidmakers de grens trekken.

"Stel dat iemand veroordeeld is voor iets en hij heeft de straf uitgezeten, moet je hem dan vergeven, moet je het überhaupt erg vinden? Mag je de muziek van iemand die een klootzak is, nog steeds leuk vinden? [...] Je ziet dat er in de gangstarap-hoek ook artiesten zijn die juist interessant gevonden worden, omdat ze over die dingen rappen, omdat ze vertellen over misschien hun criminelen verleden of dingen die ze nu nog meemaken."

Veroordeeld

In het geval van Nederland zou de nieuwe regel gevolgen kunnen hebben voor de leden van SFB.

"Zij zijn veroordeeld voor een misdrijf, moet je dan hun muziek ook uit de playlists halen? Dat is wel een vergaande maatregel. [...] Het antwoord heb ik nog in geen van de stukken goed kunnen lezen."

Reactie

De r&b-zanger reageerde vanmorgen via een van zijn vertegenwoordigers:

"We waarderen het dat Spotify R. Kelly's muziek beschikbaar houdt voor miljoenen mensen, hoewel zijn nummers niet meer verschijnen op hun officiële playlists. Spotify heeft een nieuw beleid ingesteld voor 'anti-haatzaaierij en slecht gedrag'. R. Kelly is nooit beschuldigd van haat en de teksten die hij schrijft, dragen liefde en verlangen uit. [...] Hij is niet schuldig aan de beledigende beschuldigingen in de zwartmakende campagne die nu gaande is tegen hem. [...] Ondertussen promoot Spotify verschillende andere artiesten die veroordeelde criminelen zijn, die gearresteerd zijn vanwege aanklachten voor huiselijk geweld en artiesten die teksten zingen die gewelddadig en vrouwonvriendelijk zijn. [...] Meneer Kelly valt in geen van deze categorieën en het is jammer en kortzichtig van Spotify om dit niet te erkennen."

50 cent deelde zijn support voor de straf tegen artiesten als R. Kelly.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie