Up 2 Date

Meest gezochte Italiaanse maffiabaas na 30 jaar opgepakt

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Meest gezochte Italiaanse maffiabaas na 30 jaar opgepakt

De Siciliaanse maffiabaas Matteo Messina Denaro was gedurende dertig jaar op de vlucht, tot nu: vanochtend is Denaro door de Italiaanse politie opgepakt in Palermo. De crimineel staat bekend als de grootste baas van de Cosa Nostra, de Siciliaanse tak van de maffia, en was sinds 1993 op de vlucht.

Ondergedoken op Sicilië

De voortvluchtige Denaro werd vanochtend aangehouden in een privékliniek in Palermo, waar hij zich naar verluidt liet behandelen. Lange tijd was het de vraag of de Italiaanse maffiabaas zich schuilhield in Italië of elders, maar zijn verblijf in de privékliniek suggereert dat hij een groot deel van zijn onderduik toch heeft doorgebracht op eigen bodem. De opluchting bij de Siciliaanse burgers is groot: Denaro werd onder luid geklap en gejuich van omstanders door de Italiaanse carabinieri in een zwart busje overgebracht naar een geheime locatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Massale klopjacht

De Italiaanse politie was voor de beruchte daden van Denaro al jaren op zoek naar de crimineel, maar hij wist steeds te ontkomen. In september 2021 werd in een restaurant in Den Haag nog een man aangehouden die verdacht veel leek op de Italiaanse maffiabaas. Het bleek echter een onschuldige Brit te zijn. Een massale klopjacht op Sicilië van de Italiaanse politie een maand later leverde ook niets op.

Gevreesde maffiabaas

De beruchte crimineel heeft het een en ander op zijn kerfstok. In 1993 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, na het vermoorden van de onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino. In datzelfde jaar werd opnieuw levenslang tegen hem uitgesproken, nadat bekend werd dat hij een rol heeft gespeeld bij bomaanslagen in Florence, Rome en Milaan, waarbij tien slachtoffers vielen.

Ook wordt de Siciliaanse misdadiger verantwoordelijk gehouden voor het ontvoeren, twee jaar lang martelen en uiteindelijk vermoorden van de jonge Giuseppe Di Matteo. Denaro had het op deze jongen gemunt omdat zijn vader had getuigd tegen de maffia.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Communiceren maffiosi

Door bij de communicatie met andere maffiosi geen moderne apparatuur te gebruiken, bleef Denaro lang onder de radar. Door middel van de klassieke methode pizzini, het achterlaten van papiertjes met een boodschap onder stenen, was de Italiaanse maffiabaas jarenlang in staat om de maffia aan te sturen in de regio rondom de Siciliaanse stad Trapani.

Ster advertentie
Ster advertentie