Up 2 Date

Duizenden gemobiliseerde Russen afgekeurd voor leger

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Duizenden gemobiliseerde Russen afgekeurd voor leger

In Chabarovsk, een regio in het oosten van Rusland, zijn duizenden gemobiliseerde Russen afgekeurd voor het leger, omdat zij niet aan de criteria voldeden om naar het front in Oekraïne gestuurd te worden. Als gevolg is de legercommissaris ontslagen, meldt Michail Degtjarjov, de gouverneur van de regio.

Helft afgekeurd

Volgens gouverneur Degtjarjov zijn ongeveer de helft van de mannen in Chabarovsk afgekeurd. Hij laat weten dat de legercommissaris van de regio ontslagen is, maar dat dit geen gevolgen voor de mobilisatie heeft.

Wel is het een flinke tegenvaller voor Poetin, die ruim twee weken geleden een 'gedeeltelijke mobilisatie' van de bevolking aankondigde. Honderdduizenden mannen verlieten het land al nadat de Russische president de mobilisatie aankondigde.

Fouten rekrutering

Poetin kondigde bij de mobilisatie aan dat er 300.000 reservisten zouden worden opgeroepen. Al snel bleek dat er veel meer dan dit aantal werden opgeroepen, waaronder Russen die niet als reservist geregistreerd stonden, zoals demonstranten en medisch personeel.

In Rusland begonnen protesten te ontstaan, waarna Poetin vorige week liet weten dat er fouten gemaakt zijn bij de rekruteringen. Zo zou er geweld zijn gebruikt en mensen zijn opgeroepen die niet als reservist geregistreerd stonden.

Ster advertentie
Ster advertentie