Up 2 Date

23 jaar cel voor filmproducent Harvey Weinstein

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. 23 jaar cel voor filmproducent Harvey Weinstein

Harvey Weinstein is veroordeeld tot 23 jaar cel wegens seksueel geweld tegen twee vrouwen. De jury achtte de beroemde Amerikaanse filmproducent twee weken geleden al schuldig aan aanranding en verkrachting. Weinstein kan nog in hoger beroep gaan en dat lijkt ook te gaan gebeuren.

Grensoverschrijdend gedrag

De rechtszaak tegen Harvey Weinstein kwam in 2017 op gang. Na een eerste beschuldiging van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag volgden er heel veel vrouwen die vertelden wat hij hen had aangedaan. Door de ene na de andere onthulling die in de zaak Weinstein naar buiten werd gebracht, kwam ook de internationale #MeToo-beweging op gang.

Belangrijk moment

De veroordeling van Weinstein is een belangrijk moment voor de #MeToo-beweging en alle organisaties die daaruit zijn ontstaan. Het geeft een signaal af dat je anno 2020 wel serieus wordt genomen als iemand grensoverschrijdend gedrag vertoond of zijn of haar macht misbruikt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

MeToo in Nederland

De MeToo-beweging zorgde in Nederland voor aangiftes tegen bijvoorbeeld oud-castingdirecteur Job Gosschalk, tv-producent Gijs van Dam en dirigent Pieter Jan Leusink. Het leidde ook tot de oprichting van Mores, een meldpunt voor mensen uit de film-, televisie- en theaterwereld met klachten over ongewenste omgangsvormen.

Ontloopt levenslang

Harvey Weinstein mag lang gaan zitten, maar hij ontloopt wel een levenslange gevangenisstraf, omdat hij werd vrijgesproken van zwaardere aanklachten. Tussen die zwaardere aanklachten zaten dingen zoals verkrachting met voorbedachte rade en met gebruik van extreem geweld of met een wapen en een serieverkrachter zijn.

Minimale straf

De advocaten van Harvey Weinstein probeerden de minimale straf van vijf jaar te fixen voor hun cliënt, omdat hij bij een langere celstraf in de gevangenis zou sterven en veel liefdadigheidswerk heeft gedaan. Gezien de veroordeling van 23 jaar, heeft dat verzoek van de advocaten weinig effect gehad.

Nog meer rechtszaken

De rechtszaak in New York is mogelijk niet de enige waarin Harvey Weinstein terecht moet staan. In Los Angeles en in het Verenigd Koninkrijk worden ook onderzoek verricht naar de filmproducent. Een daarvan is een voormalig model die zegt als minderjarige misbruikt te zijn door Weinstein. Daarnaast lopen er nog tientallen civiele rechtszaken tegen hem van actrices en voormalig medewerkers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie