Verlamd meisje dat aanslag in Brussel overleefde geeft indrukwekkende speech: ''Ik ben gelukkig nu''
- News
- Verlamd meisje dat aanslag in Brussel overleefde geeft indrukwekkende speech: ''Ik ben gelukkig nu''
Het is twee jaar geleden dat de verschrikkelijke aanslagen in Brussel plaatsvonden. Vandaag kwamen verschillende Belgen samen op luchthaven Zaventem om de slachtoffers van de tragische gebeurtenis te herdenken.
Verlamd
Er was één dame die heel veel indruk maakte, namelijk de 19-jarige Béa De Lavalette. Door de aanslag raakte ze verlamd aan haar benen en moesten deze geamputeerd worden. Desondanks wilde ze rechtop staan tijdens haar herdenkingsspeech. En daarmee wist ze veel indruk te maken op de rest van de aanwezigen.
''We moeten onszelf niet zien als slachtoffers, maar als overlevenden van de aanslagen. Velen van ons hebben een enorm groot trauma en verlies opgelopen, iets dat anderen zich niet eens kunnen inbeelden. Lange tijd begreep ik niet waarom dit mij was overkomen, maar nu weet ik het: ik ben sterk. Ik kan hier vandaag voor jullie staan, als het meest zwaargewonde slachtoffer van de aanslagen in Brussel, en ik kan zeggen: ik heb het overleefd en ik ben gelukkig. Ik heb bovenmenselijke krachten gekregen om andere mensen te helpen, want als ik het kan overwinnen kunnen anderen ook uit die donkere tunnel komen.''
ongepaste momenten
Helaas liep de herdenking voor veel nabestaanden niet zoals gehoopt. Er was onduidelijkheid over de stilte en de houding van de regeringsleiders was afstandelijk en koud. Ook mochten familieleden van de slachtoffers niet bij het herdenkingsmonument in de buurt komen en was er een technisch probleem met de luidsprekers, waardoor er veel ongepast lawaai te horen was.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Minuut stilte
Er zou een minuut stilte zijn om 07.58, maar deze werd niet aangekondigd. Premier Charles Michel zou te vroeg bloemen neergelegd hebben. Ook Guillaume Denoix de Saint Marc, oprichter en algemeen directeur van V-Europe, een Franse vereniging voor slachtoffers van terrorisme, uit zijn kritiek.
''Het zijn geen toeschouwers. Het zijn hun naasten die gestorven zijn. Ze hebben het ontzettend zwaar. De premier is de families zelfs niet komen groeten toen hij ze tegenkwam in het hotel.''
Lees ook
Up 2 Date
'Inwoners Brusselse wijk Molenbeek ook slachtoffers van terroristen'Up 2 Date
België komt samen, één jaar na de verschrikkelijke aanslagen in BrusselUp 2 Date
Traumachirurg Stefaan Nijs redde 14 levens bij aanslagen in BrusselUp 2 Date
Donny M. krijgt 25 jaar cel en tbs voor verkrachten en doden van negenjarige Gino