Up 2 Date

Dienstplichtbrief aan alle meisjes uit 2003, waaronder prinses Amalia

foto: ANP EPA en AFPfoto: ANP EPA en AFP
  1. Newschevron right
  2. Dienstplichtbrief aan alle meisjes uit 2003, waaronder prinses Amalia

Alle meisjes die in 2003 zijn geboren, krijgen deze week een brief van het ministerie van Defensie waarin staat dat ze zijn ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Dit is het eerste jaar dat meisjes een dienstplichtbrief krijgen.

Ruim 100.000 meisjes krijgen zo’n brief opgestuurd. Jongens kregen deze brief altijd al, maar de Tweede Kamer besloot in 2018 dat de dienstplicht ook voor meisjes moet gelden, vanwege de gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Momenteel is maar 10 procent van de militairen vrouw. Het ministerie van Defensie hoopt dat ze op deze manier meer vrouwen kunnen werven.

Prinses Amalia

Prinses Amalia krijgt ook een brief toegestuurd. Zij is de eerste aanstaande koningin in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. In een schriftelijke reactie zegt de Rijksvoorlichtingsdienst: "Het is inderdaad juist dat prinses Amalia net als alle Nederlandse jongeren die in 2020 zeventien jaar worden deze brief ontvangt. Wij kunnen op dit moment echter niet vooruitlopen op de wijze waarop prinses Amalia te zijner tijd met het oog op haar toekomst wil kennismaken met Defensie."

Opkomstplicht opgeschort

In de brief staat dat de militaire dienstplicht nog bestaat, maar dat die opkomstplicht is opgeschort in 1997. Sindsdien zijn er geen dienstplichtigen opgeroepen. Minister Ank Bijleveld laat in een boodschap weten dat we niet weten wat er in de toekomst kan gebeuren. "Als de veiligheid van ons land ooit weer ernstig bedreigd wordt, kan het nodig zijn dat de dienstplichtigen wel het leger in moeten."


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie