Up 2 Date

LAKS vreest hoge kosten voor scholieren vanwege mondkapjesbeleid

  1. Newschevron right
  2. LAKS vreest hoge kosten voor scholieren vanwege mondkapjesbeleid

Moet een mondkapje na elke les nu verwisseld worden of niet? Daar is na onderzoek van nu.nl nog steeds veel onduidelijkheid over. Scholierenvakbond LAKS vreest hoge kosten. Met name scholieren die minder geld hebben te besteden, kunnen hierdoor hard geraakt worden.

Meeste leerlingen gebruiken wegwerpmondkapjes

Volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) maakt meer dan de helft van de scholieren gebruik van wegwerpmondkapjes. Volgens overheidsrichtlijnen moeten die na ieder gebruik weggegooid worden. Dat zou betekenen dat er na iedere les in een ander lokaal, maar ook na elke pauze, een nieuw mondkapje gebruikt moet worden. Het kan zijn dat een scholier dan wel 8 mondkapjes per dag nodig heeft.

"Wij weten niet of alle gezinnen met middelbare scholieren voldoende financiële armslag hebben om tientallen mondkapjes per week aan te schaffen", vertelt LAKS aan nu.nl. De goedkoopste mondkapjes zijn 20 cent per stuk, de gemiddelde prijs van een mondkapje is 50 cent. De mondkapjeswissel kan daarnaast zorgen voor een enorme berg afval.

Tegenstrijdig advies

De overheid adviseert om een mondkapje niet steeds op en af te zetten, maar tegelijkertijd hebben scholen wel de vrijheid gekregen om een masker af te zetten als de les begint en die na afloop weer op te zetten. Met wegwerpmondkapjes is dit dus een probleem omdat de pasvorm snel afneemt en er een risico is dat er misschien virusdeeltjes op het masker zetten die bij het op- en afzetten op de handen komen.

meer duidelijkheid

Het LAKS wil nu meer duidelijkheid hierover en anders verwacht de organisatie van de gemeente en scholen meer financiële steun voor voldoende mondmaskers. Het RIVM vindt dat het kabinet verantwoordelijk is voor het mondkapjesbeleid. Het ministerie zegt enkel tegen nu.nl dat 'iedereen er goed aan doet om adviezen van het RIVM op te volgen'.

Ster advertentie
Ster advertentie