Up 2 Date

Gebruik botox en fillers onder jongeren 'explosief gestegen'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Gebruik botox en fillers onder jongeren 'explosief gestegen'

Het is populairder dan ooit: het gebruik van botox en fillers onder jongeren. Het gebruik hiervan is de afgelopen jaren explosief gestegen en dat is een zorgwekkende trend, volgens experts.

Stijging

Volgens onderzoek van cosmetische specialisten van het Erasmus MC in Rotterdam is er sprake van een enorme stijging. Het deed onderzoek samen met drie medische centra: Velthuis Kliniek, Nationaal Huidcentrum en Kliniek Veldhoven. Hieruit blijkt dat in 2008 3,1 procent van jongeren tussen de 18 en 25 jaar zich botox en fillers liet toedienen. In 2017 was dit echter gestegen naar maar liefst 8 procent.

'Verontrustende trend'

Die resultaten zijn schokkend, aldus onderzoek Tom Decates. Hij spreekt van een 'verontrustende trend'. "Het is nog maar de vraag of je op die leeftijd de consequenties kunt overzien van een cosmetische ingreep. Als je onzeker bent over je lichaam of gezicht, verandert dat echt niet als je opeens vollere lippen hebt. Die onzekerheid hoort bij volwassen worden. Dat zit in je hoofd, niet aan de buitenkant. Stop ook met kijken naar al die knappe fitgirls en fitboys op sociale media. Dat is een schijnwerkelijkheid", stelt hij.

Horrorverhalen bij complicaties

Vooral de arts door wie je de ingreep laat uitvoeren is van groot belang, aldus de onderzoeker. "Er wordt nu nog te vaak geprikt door beunhazen, die weinig verstand hebben van de anatomie van het gezicht met alle rampzalige gevolgen van dien. Tot aan verminkingen toe. Sommige meiden die ik hier in het Erasmus MC, huilend van spijt, op het complicatiespreekuur zie, zien eruit alsof ze tegen een vuist zijn aangelopen. Bont en blauw en een scheef gezicht."

Ster advertentie
Ster advertentie