Up 2 Date

DSI-agent die gijzelnemer Apple Store aanreed wordt niet vervolgd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. DSI-agent die gijzelnemer Apple Store aanreed wordt niet vervolgd

De agent van de Dienst Speciale Interventies (DSI) die in februari de gijzelnemer voor de Apple Store aanreed, wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekendgemaakt.

'Doeltreffende interventie'

Volgens het OM is uit onderzoek van de Rijksrecherche gebleken dat het ingrijpen van de agent gerechtvaardigd was. De agent zou adequaat hebben gehandeld en het aanrijden van de gijzelnemer was een "doeltreffende interventie", aldus het OM. "Door zijn handelen heeft hij direct een einde gemaakt aan een zeer levensbedreigende situatie voor de gegijzelde en voor de achter zijn dienstvoertuig opgestelde politiemensen." Omdat de gijzelnemer mogelijk explosieven bij zich droeg, was het volgens het OM geen optie om bijvoorbeeld een dienstwapen in te zetten.

De gijzeling

In februari van dit jaar kwam een man de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam binnen en hield vervolgens urenlang een klant onder schot. De gijzelnemer eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en droeg iets wat leek op een bomvest. De gijzeling kwam tot een einde toen de gijzelaar kans zag om weg te rennen. De gijzelnemer rende erachteraan, waarna de DSI-agent hem aanreed. In het ziekenhuis overleed de gijzelnemer uiteindelijk aan zijn verwondingen.

Ster advertentie
Ster advertentie