FunX Utrecht

Emma verloor 3 jaar geleden haar beste vriendin tijdens de tramaanslag in Utrecht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Emma verloor 3 jaar geleden haar beste vriendin tijdens de tramaanslag in Utrecht

Het is vandaag drie jaar geleden dat er in Utrecht een tramaanslag werd gepleegd. Daarbij raakten twee mensen ernstig gewond en kwamen vier mensen om het leven. Een van die slachtoffers was Emma's beste vriendin Roos (19). In Start met Fernando vertelt Emma hoe ze op die vreselijke dag terugkijkt.

Emma verloor 3 jaar geleden haar beste vriendin tijdens de tramaanslag in Utrecht

Surrealistisch

Op het moment dat Emma het nieuws van de aanslag hoorde, was ze zich in haar kamer aan het klaarmaken. "Ik rende naar beneden en riep naar m'n moeder: 'Zet de televisie aan!'" Later op de dag hoorde ze dat haar vriendin Roos was doodgeschoten. "Dat was bizar. Ik weet nog dat ik die avond huilend naar de politieagenten ben gerend en heb gezegd 'toch bedankt voor wat jullie voor ons hebben gedaan'. Het was heel surrealistisch om zoiets mee te maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schuldig

Emma en Roos hadden al een tijdje geen contact toen de tramaanslag plaatsvond. "We hadden ruzie." Daar kijkt Emma nu met een pijnlijk gevoel op terug. "Natuurlijk voel je je schuldig. Ik ben die avond ook nog naar haar vaders huis gegaan om met hem te praten en ik ben daarna nog naar de condoleance en haar graf geweest."

'Prachtig persoon'

De aanslag heeft een grote impact gehad op Emma's leven. "Je gaat beseffen dat je met de dag moet leven, want je weet nooit wanneer het voorbij kan zijn." Haar vriendin herdenkt ze met veel liefde. "Ze was altijd vrolijk en lief. Ze kwam erachter dat ze diabetes had en daar zat ze heel erg mee, maar ze stond toch voor iedereen klaar. Ze was heel behulpzaam en gewoon een prachtig persoon." Ter nagedachtenis van Roos vroeg ze Fernando om See You Again van Wiz Khalifa en Charlie Puth te draaien.

Herdenking

De tramaanslag wordt dit jaar voor het eerst met publiek herdacht. Eerder kon dat niet vanwege de coronapandemie. Op het 24 Oktoberplein kwamen vanmorgen meer dan 200 nabestaanden, slachtoffers, getuigen en andere betrokkenen samen. Er werd een minuut stilte gehouden en minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid legde samen met politieagenten, ambulancepersoneel en nabestaanden bloemen neer bij het herdenkingsmonument.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gökmen T. levenslang

De 38-jarige Gökmen T. werd in maart 2020 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het plegen van de tramaanslag op het 24 Oktoberplein. Hij bekende op 18 maart 2019 met een wapen op passagiers van de tram en omstanders te hebben geschoten. Spijt heeft hij nooit betuigd. Justitie noemde hem een "uiterst gevaarlijk persoon" en volgens het Openbaar Ministerie is "de kans op herhaling torenhoog."

Ster advertentie
Ster advertentie