FunX Utrecht

Jochem noemt muzikale bijdrage aan Game of Thrones "grote eer"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Jochem noemt muzikale bijdrage aan Game of Thrones "grote eer"

De Utrechtse Jochem is componist voor films en trailers. Zo werkte hij bijvoorbeeld mee aan grootse projecten zoals Game of Thrones. In Jouw Stad Utrecht sprak hij met Serginio over zijn werk.

Jochem in gesprek met Serginio over zijn werk als componist voor films en trailers

Game of Thrones

Als Jochem wordt gevraagd naar het bijzonderste project waar hij aan heeft mogen meewerken, hoeft hij niet lang na te denken. "Game of Thrones", zegt hij. "Ik ben zelf groot fan van Game of Thrones en om dan een kleine muzikale bijdrage te mogen leveren aan zo'n internationaal bekeken serie, dat is wel een grote eer."

Muziek gebruikt voor bruiloft

Behalve Game of Thrones werkte Jochem aan vele trailers voor films, waarvan er eentje voor hem bovenuit springt. "Vooral vanwege de reactie van mensen die de trailer gezien hebben en die de muziek gehoord hebben." Het gaat om de film Knight of Cups, een film met grote namen als Christian Bale, Natalie Portman en Antonio Banderas. "Dat is sowieso al vet om dat soort namen met jouw muziek te mengen."

Nog iets wat de trailer van Knight of Cups voor Jochem bijzonder maakt, is een speciaal verzoek dat hij kreeg. "Ik heb zoveel vraag gehad naar specifiek de muziek bij die trailer. Van mensen die het wilden downloaden of kopen, maar dus ook het verzoek van iemand die op die muziek naar het altaar begeleid zou willen worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trucjes

Jochem legt uit dat er psychologische trucjes zijn die ervoor zorgen dat een trailer interessant wordt. "De meeste trailers zijn in drie delen opgebouwd, de drie actes noemen we dat, en per deel verschilt het in intensiteit. Om een voorbeeld te nemen aan het introducerende deel, dus deel één, moet je ervoor zorgen dat het publiek verleid wordt. Je moet het gevoel hebben dat er iets gaande is, maar nog niet te veel weggeven. Dat bouw je dus langzaam op naar de tweede acte en die opbouw, daar zijn wel trucjes voor."

'Ik doe het liever alleen'

Serginio vraagt Jochem of hij de trailermuziek helemaal zelf maakt, of dat hij, net als Kanye, veertig producers in zijn team heeft. "Ik heb geen veertig producers. Ik heb in het verleden tijdens mijn opleiding ook wel het een en ander moeten samenwerken, maar ik was daar nooit zo heel erg goed in. Ik doe het liever alleen, maar voor bepaalde projecten werk ik wel samen met muzikanten."

Ster advertentie
Ster advertentie