FunX Utrecht

16-jarig meisje in de cel na gebruik van valse ID-kaart

foto: ANP Xtr
  1. Newschevron right
  2. 16-jarig meisje in de cel na gebruik van valse ID-kaart

Het is alweer bijna vijf jaar geleden dat de wettelijke leeftijd voor alcoholgebruik omhoog ging van 16 naar 18 jaar. Veel minderjarigen zijn het daar niet mee eens en proberen dan ook om tóch de kroeg in te komen of dat biertje of wijntje mee te krijgen. Zo ook een 16-jarig meisje afgelopen weekend in Utrecht. Zij werd betrapt met een ID-kaart die niet van haar was en belandde daardoor een nachtje in de cel. Een lokale wijkagent gooide dit op Twitter, wat zorgde voor veel onbegrip en kritiek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

nachtje in de cel

Nadat bleek dat het meisje haar eigen identiteitsbewijs niet bij zich had en haar identiteit dus niet kon worden vastgesteld, werd zij meegenomen naar het bureau. Het gebruiken van een nep of geleend identiteitsbewijs is namelijk identiteitsfraude en dat is strafbaar. Toen haar ouders niet bereikbaar waren, was volgens de politie een nachtje in de cel overnachten de enige optie.

Te streng?

Veel mensen waren het niet eens met deze aanpak. De tweet van de wijkagent kreeg honderden reacties, vooral van mensen die de actie veel te hard vinden. De agent geeft toe: "Een 16-jarig meisje hoort inderdaad niet in een politiecel, daar horen criminelen en echte boeven. Maar dit was de laatste optie die we hadden".

Er waren ook reacties van mensen die het wél een goede oplossing vonden.

probleem

ID-kaartfraude blijkt een vaak voorkomend probleem: de politie krijgt elk weekend tientallen meldingen van horecagelegenheden. Volgens de wijkagent zijn veel jongeren zich niet bewust van hoe erg het is om de ID-kaart van je oudere vriend of vriendin te gebruiken. "Jongeren vinden dit soort identiteitsfraude kennelijk onschuldig. Maar ze moeten zich bewust zijn dat de gevolgen groot kunnen zijn. Zo groot zelfs, dat ze een nacht in de cel door kunnen brengen". De boete die je krijgt bij identiteitsfraude is 95 euro. Word je een tweede keer gepakt, dan moet je door naar bureau-Halt.

een op de vijf

Uit onderzoek bleek vorig jaar dat een op de vijf minderjarigen wel eens geleende of neppe ID-kaart gebruikt. Jaarlijks belanden honderden jonge fraudeurs hierdoor bij bureau Halt. Dit aantal is sinds 2015 elk jaar gestegen.

Ster advertentie
Ster advertentie