FunX Utrecht

Burgemeester Dijksma van Utrecht: "Stemmen is geen luxe, maar een fundamenteel recht"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Burgemeester Dijksma van Utrecht: "Stemmen is geen luxe, maar een fundamenteel recht"

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, die woensdag 16 maart plaatsvinden, spreekt FunX-verslaggever Zakaria Taouss met verschillende burgemeesters. Een van hen is burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. Zij beantwoordt verschillende kijkersvragen en legt uit waarom het zo belangrijk is om te gaan stemmen: "Er zijn nog steeds landen in deze wereld waar ook jonge mensen hun leven geven om te kunnen stemmen. Ze vechten voor de democratie. Dus het is geen luxe, het is een fundamenteel recht. En je bepaalt daar ook echt mee hoe zo'n samenstelling van de gemeenteraad wordt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bevoegdheden

Hoeveel zeggenschap heeft Dijksma eigenlijk als burgemeester van Utrecht? "Ik heb mijn eigen stem en ook bevoegdheden als burgemeester, die ik soms ook zelfstandig kan gebruiken. Maar uiteindelijk is de raad de baas." De bevoegdheden die Dijksma heeft, kunnen soms wel ingrijpend zijn: "Bijvoorbeeld als er rellen dreigen in de stad, ben ik wel degene die als eindverantwoordelijke moet beslissen op welke manier de politie gaat optreden en of er ME wordt ingezet."

Criminaliteit

Een van de kijkersvragen die Dijksma beantwoordt, gaat over criminaliteit. Wat gaat er de komende tijd gedaan worden om Utrecht veiliger te maken voor vrouwen? "Ik ben ermee bezig", vertelt Dijksma. "We gaan veel meer naar daders kijken. Tot nu toe keken we altijd naar de meiden en gingen we hen helpen om weerbaarder te worden met trainingen en dergelijke. Dat is wel belangrijk, maar niet het meest effectief."

Ster advertentie
Ster advertentie