FunX Utrecht

Buurtbewoner Mohamed boos over rellen Utrecht: "Waarom moet je je woonwijk slopen?"

foto: Facebook: Mohamed Dwaler
  1. Newschevron right
  2. Buurtbewoner Mohamed boos over rellen Utrecht: "Waarom moet je je woonwijk slopen?"

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland was het de afgelopen dagen erg onrustig. Rellende jongeren gooiden vuurwerk naar de politie en er vonden vernielingen plaats. Dat leidde al tot 43 arrestaties. Veel buurtbewoners zijn niet blij met de rellen, waaronder Mohamed. Hij deelde zijn frustraties in een filmpje op Facebook, dat vervolgens viral ging. "Waarom moet je je woonwijk slopen?!"

negatief beeld van marokkanen

Mohamed legt in zijn video uit dat de relschoppers, die overigens zelf niet allemaal uit de desbetreffende wijk komen, met hun gedrag bijdragen aan het negatieve beeld dat er bij sommige Nederlanders bestaat van Marokkaanse en Turkse Nederlanders. "Je geeft politici een stok om ons mee te slaan. Je pakt een hele gemeenschap." In Jouw Stad vertelt hij aan Gilly: "Maar het waren niet enkel Marokkanen die aan het rellen waren. Er waren allerlei nationaliteiten. Ik sta nu wel op, zo van: denk aan de gevolgen."

'Ligt aan de opvoeding'

Volgens Mohamed is het ook onterecht dat de schuld vervolgens bij de ouders wordt gelegd, die volgens sommige mensen in de Facebookcomments tekortschieten bij de opvoeding. "Die ouders doen meer dan hun best." Hij hoopt dat jongeren slim genoeg zijn om elkaar aan te spreken op hun gedrag. "Spreek je vrienden erop aan en ga het gesprek met elkaar aan."

"Mensen doen alsof het ieder weekend gebeurt... Nee, hooligans doen het ieder weekend tijdens het voetbalseizoen, maar daar hoor ik niemand over klagen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drijvende krachten opsporen

Martin Sitalsing, politiechef van de eenheid Midden-Nederland, liet aan RTV Utrecht weten dat de politie nu probeert de drijvende krachten achter de rellen op te sporen om er zo een einde aan te maken."We proberen ze op te sporen en zijn bezig om te kijken of we deze mensen achterover kunnen trekken. Beelden worden nagekeken, niet alleen van camera's, maar ook van videovoertuigen."

De rellen zouden zijn ontstaan na oproepen op social media, maar wat de reden precies is, is onduidelijk. Volgens de politiechef zou het kopieergedrag kunnen zijn van de rellen in bijvoorbeeld de Haagse Schilderswijk. "Ook hebben we het idee dat er sprake is van verveling; politie pesten vanwege een gebrek aan vakantieactiviteiten."

Ster advertentie
Ster advertentie