FunX Utrecht

Het wijzigen van slavernij-achternamen wordt in Utrecht makkelijker gemaakt

foto: ANP/ burgemeester Dijksmafoto: ANP/ burgemeester Dijksma
  1. Newschevron right
  2. Het wijzigen van slavernij-achternamen wordt in Utrecht makkelijker gemaakt

Veel mensen in Nederland hebben een achternaam die is verbonden aan het slavernijverleden. Het veranderen van die achternaam kost flink wat geld en moeite. Daarom heeft gemeente Utrecht besloten dat het veranderen van achternamen vanaf heden makkelijker moet gaan. De kosten willen ze desnoods uit eigen zak betalen.

Flink bedrag

Nederlanders die hun achternamen willen wijzigen, moeten allereerst een verzoek indienen bij Justis, de screeningsdienst van de Justitie en Veiligheid. Dat kost wel een flink bedrag, minimaal €835,00.

Mensen met een koloniale achternaam zijn daarnaast verplicht om een psychologisch onderzoek te doen. Dit om te onderzoeken in hoeverre iemand hier mentaal last van heeft. De kosten van het verzoek en het onderzoek kunnen samen oplopen tot duizenden euro's. Mensen krijgen hun geld niet terug als het verzoek wordt afgewezen.

Gratis

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam vragen zich ook af of het veranderen van een koloniale achternaam gratis kan. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt naar aanleiding van die vraag hoeveel mensen hun slavernij-achternaam willen veranderen. Het is nu nog niet bekend hoeveel mensen in Utrecht daarin geïnteresseerd zijn. De gemeente verwacht dat ze in december daar meer over weten.

Ster advertentie
Ster advertentie