Yassin Ayoub: "Ik doe alles voor mijn ouders, niemand komt daartussen"
- News
- Yassin Ayoub: "Ik doe alles voor mijn ouders, niemand komt daartussen"
Voor de serie Het Pleintje Van gaat FunX-reporter Laila met verschillende voetballers terug naar de plek waar het voor hen allemaal begon. Dit keer is het de beurt aan Yassin Ayoub. Op een pleintje in Amsterdam-Noord vertelt hij over zijn jeugd, de moeilijke momenten uit zijn carrière en de onvoorwaardelijke liefde voor zijn ouders.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Ik doe alles voor mijn ouders, niemand komt daartussen."
Strijdlustig
"Regen, sneeuw of hagel, het maakte niet uit. Wij waren altijd hier." De voetbalcarrière van Ayoub begon zoals bij velen: hij mocht als keeper meedoen met de oudere kinderen. Maar het kleine talentje was zó strijdlustig dat hij steeds beter werd en keer op keer thuiskwam met kapotte broeken en schoenen: "Mijn moeder werd er gek van."
Moeder
Ayoub groeide zijn eerste levensjaren in Marokko op met zeven zussen en broers. Zijn moeder droeg helemaal alleen de zorg voor haar kinderen, omdat zijn vader op dat moment al in Nederland woonde en werkte. De liefde en respect voor zijn moeder is dan ook grenzeloos. Hij doet alles voor haar, omdat zij ook zoveel voor hem betekend heeft.
"Toen ik bij De Dijk speelde, bracht mijn moeder mij meestal met de bus. Er was een dag dat het keihard sneeuwde. Ze vroeg of we thuis konden blijven, maar ik wilde per se voetballen. Toen we buiten liepen, zag ik dat mijn moeder het koud had en er echt geen zin in had. Toen zei ik haar: alles wat je voor mij doet, ga ik later voor je terugdoen."
Vader
Toen Ayoub zes was kwam hij met zijn gezin naar zijn vader in Nederland. Ook hij speelt een belangrijke rol in Ayoubs leven, ondanks dat zijn vader - door zijn eigen zware jeugd als weeskind - het soms moeilijk vindt om zijn liefde te tonen. "Hij toont zijn liefde met zijn daden. Als ik bijvoorbeeld aan mijn moeder vroeg of er chocoladepasta was en zij me vertelde dat het op was, ging mijn vader snel naar de supermarkt om het voor mij te halen."
Prof
Yassin kwam na twee lokale clubs uiteindelijk bij de jeugd van Ajax terecht. Daar kreeg hij een trainer die hem een moeilijke tijd gaf: "Er was geen dag dat hij niet tegen mij schreeuwde." Hij zag iets in Ayoub wat er nog niet helemaal uitkwam. Na een incident werd de 14-jarige Ayoub van de club gegooid. Hij liet zich niet uit het veld slaan. Hij was ervan overtuigd dat hij profvoetballer zou worden. Uiteindelijk tekende hij op zijn zestiende een contract bij FC Utrecht. "Oprecht: ik wist niet dat je geld ging verdienen, zóveel hield ik van voetbal."
Hart
In zijn tijd bij FC Utrecht (van 2012 tot en met 2018 - na dit seizoen gaat hij naar Feyenoord) heeft Ayoub ook moeilijke periodes gekend. Zo brak hij kort na het tekenen van zijn profcontract zijn kuitbeen en was hij zeven maanden uit de running en werd er bij hem een bepaalde hartritmestoornis ontdekt. Hij werd daarvoor geopereerd en verder is het redelijk onschuldig. De combinatie van voetbal en een hartritmestoornis doet je natuurlijk meteen aan Abdelhak Nouri denken, een goede vriend van Ayoub.
"Ik heb hem wel eens bezocht en het is heel moeilijk om hem zo te zien."
Pijn
Het allermoeilijkste moment uit zijn carrière was dat hij door een blessure de KNVB-bekerwedstrijd moest missen. Dat moment deed hem beseffen dat hij beter voor zichzelf moet zorgen. Dus: beter slapen, meer op je voeding letten en ook trainen in de gym. Volgens Ayoub heb je die pijnlijke situaties nodig om te groeien in het leven.
"Als je geen teleurstelling meemaakt in je leven, ga je je niet vormen als degene die je moet zijn. Het moet pijn doen. Het moet niet altijd even leuk zijn."
Lees ook
Video
Het pleintje van Mustafa Saymak: "Mijn vader heeft zijn droom aan mij doorgegeven"Video
Eljero Elia: "Giovanni van Bronckhorst was net als mijn vader"Video
Boef geeft mening over welk land de mooiste vrouwen heeft: “Dat is Marokko”Video
Vakantiegangers op Mallorca delen pikante ervaringen: "Seks in directiekamer van school"