Video

Y.M.P. en Shafique Roman over Surinaamse invloeden in hedendaagse muziek

  1. Newschevron right
  2. Y.M.P. en Shafique Roman over Surinaamse invloeden in hedendaagse muziek

Gisteren werd tijdens Keti Koti door heel het land stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. Ook bij FunX werd hier natuurlijk groots aandacht aan besteed en kwamen verschillende artiesten langs in de studio. Zo waren Y.M.P. en Shafique Roman te gast bij Tannaz en Gilly om te praten over typische Surinaamse muziek en in welke hedendaagse nummers je Surinaamse invloeden terughoort.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pijn uiten in muziek

Y.M.P vertelt dat de bekende Surinaamse muziekgenres als Kawina en Kaseko hun oorsprong vinden in de slavernij en vooral een manier was voor tot slaaf gemaakte mensen om hun pijn te uiten. "Je kon je gevoelens in de muziek kwijt", vertelt hij. "Als je muziek maakt in een taal die de meester niet begrijpt dan is het voor hem misschien leuk om horen, maar eigenlijk kwam in de muziek vooral de pijn van zwarte mensen naar voren. Ze probeerden zich sterk te houden, elkaar aan te moedigen en ook een boodschap over te brengen."

Invloed op hedendaagse muziek

Ondanks dat de typische Surinaamse muziek vooral een manier was voor tot slaaf gemaakte mensen om zichzelf en hun naasten overeind te houden in onwerkelijke omstandigheden groeide de muziek uit tot hooggewaardeerde genres, waarvan de roots zelfs vandaag de dag nog hoorbaar zijn in hedendaagse Nederlandse tracks. Een goed voorbeeld daarvan is de door Shafique Roman geproduceerde track Wat is je naam van Yxng Le en Frenna.

Shafique legt uit dat hij de muziek waarmee hij is opgegroeid probeert te verwerken in zijn producties. "Ik ben met kawina opgegroeid, dus ik neem dat altijd met me mee. Wanneer ik muziek maak probeer ik altijd te kijken hoe ik oude muziekstijlen kan verwerken in mijn producties. Je kan die invloeden niet altijd gebruiken, maar het is wel leuk om zo creatief mogelijk om te gaan met de dingen waarmee ik ben opgegroeid."

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Maar zolang de overheid 1 juli niet erkent als nationale vrije dag, neemt Nederland ook geen verantwoordelijkheid voor deze gedeelde geschiedenis. FunX vindt het daarom tijd om 1 juli te erkennen als officiƫle vrije dag en startte een petitie, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Meer weten? Ga naar de actiepagina!

Ster advertentie
Ster advertentie