Video

It's Complicated: Cartiez over te dure studiekosten en weinig vakantiedagen

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. It's Complicated: Cartiez over te dure studiekosten en weinig vakantiedagen

FunX-dj Cartiez merkt dat alles om hem heen duurder wordt. Hij haalde laatst Indisch eten voor hem en zijn vriendin en betaalde maar liefst zestig euro voor twee bakken rijst met vlees en wat naan. Jayh en Mahi gaan met hem in gesprek over hoe alles steeds duurder wordt en wat voor struggles daarbij komen kijken.

Studeren

Vanaf volgend schooljaar 2023-2024 hebben studenten weer recht op een basisbeurs. Maar die tijden waren weleens anders. "Alles is nu nog een lening. Vroeger hadden we het al zwaar als student, maar nu is het nog duurder en hebben studenten ook geen recht op een basisbeurs", vertelt Mahi. "Jongeren moeten toch studeren om de economie gaande te houden, want na je studie ga je werken. We moeten studeren, maar waarom moet hier dan voor worden betaald", vraagt Cartiez zich af.

Hebben we het echt slecht?

Jayh vertelt dat in maart 2023 voelde 47 procent van de jongeren zich vaak gestrest. "Ik denk dat het door de coronaperiode komt, maar ook door alle hoge kosten. Er zit een bepaalde druk op jongeren. Er moet drastisch ingegrepen worden door de overheid, want het gaat niet alleen om de kosten, het gaat om bijna vijftig procent van de jongeren die kampt met psychische problemen", vertelt Cartiez.

Vrije dagen

Mahi vertelt dat ze vroeger veel vaker zag dat de man ging werken en de vrouw thuis bleef om voor de kinderen te zorgen. Toen kon je daar nog van rondkomen, alleen het inkomen van de man. Nu zie je dat bijna nooit meer, volgens haar. Cartiez denkt dat dit komt door het feminisme dat vrouwen aanspoort meer te gaan werken. "Ze maken ons helemaal gek door ons te laten denken dat werken heel normaal is, maar inmiddels werken we meer dan dat we chillen. Ik vind dat niet normaal."

"Ik heb het afgelopen jaar echt gerend. Ik was bekaf. Maar Jayh jij moet ook nog geld verdienen om je kind en je vrouw te kunnen onderhouden", vertelt Mahi. Volgens haar is het leven op deze manier niet meer te doen, het gaat zo snel voorbij. "Als je ZZP'er bent is het nog erger, want je neemt vaak alles aan. Je gaat die money niet laten liggen. En dan denk je op het einde van het jaar: Ik heb helemaal geen vrij genomen", vertelt Cartiez.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie