Video

Kickbokser Esma Hasshass was bijna dood door auto-ongeluk | De Gym Van - afl. 3

  1. Newschevron right
  2. Kickbokser Esma Hasshass was bijna dood door auto-ongeluk | De Gym Van - afl. 3

Kickbokser Esma Hasshass tekende eind 2019 een tweejarig contract bij GLORY. Het is niet de eerste keer dat ze voor de grootste kickboksbond van de wereld tekende, maar een auto-ongeluk veranderde haar hele leven. In De Gym Van vertelt ze FunX-reporter Laila Khatiri niet alleen over de kickbokspartij, maar ook over het dramatische auto-ongeluk waarbij ze zwaargewond raakte en zelfs opnieuw moest leren lopen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verliefd op kickboksen

Eigenlijk wilde Esma Hasshass gewoon op streetdancen, maar haar vader wilde dat ze ook ging kickboksen zodat ze zichzelf kon verdedigen op straat. Uiteindelijk was het de broer van Esma die haar wist te overtuigen van de vechtsport. "Na de eerste les was ik gelijk verliefd", vertelt ze FunX. Esma heeft uiteindelijk drie lessen streetdance gevolgd en vocht na drie maanden al haar eerste kickbokswedstrijd.

Vechten in Amerika

Esma verloor haar eerste wedstrijd, maar sindsdien wint ze bijna alles, terwijl ze alleen maar oudere tegenstanders krijgt. Ze kreeg als 18-jarige de kans als invaller bij GLORY, maar verloor die wedstrijd in Amerika. "Ik had een goede wedstrijd neergezet in Amerika. Ik ging vol vertrouwen de wedstrijd in, totdat ik die hoek kreeg. Ik stond gelijk op. Ik vond het wel echt erg. Op de terugweg naar Nederland barstte ik uit in tranen dat de wedstrijd opnieuw moest. Ik ben nog steeds een van de jongsten. De kampioen is 32 jaar, dus ik heb nog alle vertrouwen dat ik die belt kan pakken. Ik stond op ranking vier als achttienjarige, dus ik heb nog de kans van mijn leven."

Auto-ongeluk op volle snelheid

De 22-jarige Esma is inmiddels drie keer Nederlands kampioen geworden bij de WFCA en won ook een Europese titel. De meeste prijzen gingen echter in vlammen op, nadat een brand in hun huis. Door een tekort aan vrouwen bij GLORY, maakte Esma in 2016 de overstap naar Moldavië. Ze zou daar in 2017 vechten voor de wereldtitel, maar dat liep anders af. Esma kreeg na haar terugkomst in Nederland een zwaar auto-ongeluk. Een traumatisch moment wat ze nooit meer zal vergeten: "Ik ben met 130 kilometer per uur over de kop geslagen. Ik was bijna dood. Ik mag van geluk spreken dat ik hier nog zit. Ik kon niet meer lopen. Mijn benen lagen open. In mijn gezicht had ik littekens. Alles moest ik opnieuw leren. Ik kon niet meer op één been staan, snel lopen of rennen."

Revalidatiecentrum werd gek

De revalidatie was volgens Esma zeer heftig. "Ik heb bijna drie maanden alleen thuis in bed gelegen. Psychologen kwamen met mij praten, maar dat kon ik niet. Dat heb ik nooit geleerd, ik uitte het altijd. Daardoor ging ik altijd boos weg daar. Eigenlijk had ik dat wel moeten doen, want ik merk dat ik dat praten en uiten toch wel nodig had. Ik kropte alles op totdat ik uitbarstte." De dokter vertelde haar dat ze twee jaar nodig had, voordat ze weer iets kon. Esma deed er echter alles aan om nog sneller te revalideren. "Ik belde het revalidatiecentrum steeds dat ik langskwam." Ook als de afspraak een week later pas stond. "Ik wilde zo snel mogelijk topsportster zijn. Ik wilde niet in bed liggen. Zij werden gek van mij, maar ik kon binnen een jaar weer alles."

Littekens

Esma heeft het ongeluk en de gevolgen een plekje gegeven, maar blijft er toch altijd aan denken. "Als ik nu iemand tegenkom dan vragen ze weer of ik terug ben gekomen na het auto-ongeluk. Dan denk ik er weer aan. Elke ochtend zie ik weer die littekens in de spiegel. Dat doet pijn. Dat litteken in mijn gezicht herinnert mij er iedere dag weer aan. Ook als ik aan het trainen ben krijg ik wel eens last van mijn onderrug."

Winnen zonder belt

De vechtersmentaliteit van Esma Hasshass houdt haar met beide benen op de grond. "Veel mensen hadden het al opgegeven", zegt ze. "Ik heb dat niet gedaan. Ik geef pas op als ik die wereldtitel heb." Na de revalidatieperiode ging Esma in 2018 weer vechten. Ze verloor haar partij, maar niemand was het volgens haar eens met de uitslag. En toen voelde Esma zich pas 60% fit. "Ik ging met volle vertrouwen en won die wedstrijd, maar kreeg de belt niet." Wat ze wel kreeg was een rematch. Ze staat inmiddels weer onder contract bij GLORY: "Eind 2019 heb ik weer bij GLORY getekend. Zij wisten van mijn auto-ongeluk en gaven mij een revalidatieperiode van een jaar."

Afvallen is het zwaarste

De situatie bij GLORY is nu anders dan de eerste keer dat Esma bij GLORY tekende. Inmiddels zijn er meer vrouwen. De kickbokser hoopt dat ook dat ze de komende twee jaar veel partijen zal vechten. Dan moet ze echter wel eerst tien kilo afvallen: "afvallen is het zwaarste wat er is. Weinig eten betekent dat je ook weinig energie hebt op de training. Twee maanden geen cola of suikers, alleen water, groentes en een beetje kipfilet. Gewoon stomen en niet bakken of zo. Na twee maanden waardeer je die cola en dat toetje echt. Niemand mag mijn toetjes meer aanraken hoor!"

Doelen

Esma vocht twee wedstrijd in 2019 en won ze ook allebei, maar voor haar gevoel was dat te weinig. "Ik wilde meer doen. Ik hoop in 2020 meer te bereiken. Ik heb mijn doelen nu op papier staan. Een van die doelen is om binnen twee jaar de wereldtitel te pakken." Daarnaast wil ze haar eigen sportschool openen, zodat ze ook een ander klein meisje of jongetje wereldkampioen kan laten worden. #goals

Ster advertentie
Ster advertentie