Video

Tisjeboy Jay over zijn kijk op geld: "Ik zag geld als de bron van al het kwaad"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Tisjeboy Jay over zijn kijk op geld: "Ik zag geld als de bron van al het kwaad"

Het is Stacktember: dé maand om gefocust bezig te zijn met je financiën. Hoewel er vaak een groot taboe heerst op wat je verdient en uitgeeft, zet Défano Holwijn zich in om mensen bewust om te laten gaan met hun geld. In de nieuwe FunX-podcast Stacken & Spenden gaat hij in gesprek met artiesten, influencers en andere rolmodellen over hun ervaringen op financieel gebied. In de derde aflevering gaat Défano in gesprek met comedian Jay Francis, beter bekend als Tisjeboy Jay, over zijn kijk op geld als tiener, de financiële situatie van zijn ouders en hoe zijn kijk op geld door de jaren heen is veranderd.

'Geld is de bron van al het kwaad'

Jay liep lang rond met het idee dat geld de bron is van al het kwaad. De comedian heeft het gezegde uit de bijbel zelfs getatoeëerd op zijn zij. De reden dat hij zo sterk geloofde in het bekende gezegde is dat hij in zijn jeugd nooit welvaart heeft gekend. "Ik had altijd de gedachte dat de mensen die geld hebben kwaadaardig zijn. Ik ben opgegroeid zonder geld en zag mensen met veel geld als het kwaad. Neem als voorbeeld mannen in pak die alles voor zichzelf willen hebben", aldus Jay. Inmiddels heeft hij zijn idee over geld bijgesteld en ziet hij het meer als "een versterking van iemands karakter". Zo zegt hij: "Als jij kwaadaardig bent en vervolgens rijk wordt, denk ik dat je nog kwaadaardiger wordt. Je wordt nog egoïstischer en hebzuchtiger. Maar het het tegenovergestelde kan ook. Als je een goed hart hebt, wordt je liefdevoller. Je gaat meer mensen betrekken in jouw welvaart en gaat het veel meer delen met mensen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Thuissituatie

Hoewel Jay niet in een welvarend huishouden is opgegroeid, heeft hij dat naar eigen zeggen nooit zo ervaren. Dat heeft mede te maken met het feit dat zijn ouders hem altijd meegaven dat geld niet het belangrijkste is in het leven. "Ik heb me nooit echt beseft dat we het wat minder hadden dan anderen. Alleen op de basisschool hadden we weleens van die kringgesprekken en vertelden klasgenoten wat ze hadden gedaan in hun vakantie. Sommigen vertelden dan dat ze naar de camping of naar Barcelona waren gegaan. Daardoor dacht ik soms weleens: waarom doen wij zulke dingen niet?" Desondanks heeft Jay nooit het gevoel gehad dat hij wat miste in zijn jeugd. "Het ging er niet om dat je op vakantie kon gaan, omdat de rest dat ook deed. Het ging meer om de liefde en de mooie momenten die we deelden met elkaar."

'Illusie'

Inmiddels kan Jay prima rondkomen van zijn carrière als comedian, maar dat heeft hem niet per se een gelukkiger persoon gemaakt. Zo zegt hij dat hij eindelijk inziet dat geld niets waard is nu hij welvarend is. "Als je nog niet welvarend bent, kan welvaart een illusie zijn waar je naar streeft. Je hebt het nog niet bereikt en hebt allerlei ideeën over hoe het voelt als je veel geld zou hebben. Als je je doel wel bereikt, zul je zien dat die ideeën die je erover had niet waar zijn, omdat je telkens meer wilt." De comedian raadt mensen dan ook vooral aan om het behalen van welvaart niet als doel te stellen, maar het meer als een middel te zien om je doelen te bereiken.

Ster advertentie
Ster advertentie