FunX

Défano Holwijn over Stacktember: "Het is een moment om geld te waarderen"

foto: Instagram: defano.holwijn
  1. Newschevron right
  2. Défano Holwijn over Stacktember: "Het is een moment om geld te waarderen"

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Stacktember inmiddels al zes dagen in volle gang is. Tijdens de maand september mogen deelnemers niet meer dan 50 euro uitgeven aan luxe dingen zoals uitjes, kleding, games of alcohol. Stacktember-bedenker Défano Holwijn was afgelopen donderdag te gast in Start met Fernando om onder andere te vertellen over hoe hij op het idee kwam voor de budgetchallenge en waarom geld besparen zo belangrijk is.

Défano Holwijn over Stacktember: “Het is een moment om geld te waarderen”

"Geld wordt niet echt gewaardeerd"

Défano begon ooit met Stacktember om zich financieel voor te bereiden op de dure decembermaand. Wat velen echter niet weten, is dat hij de budgetchallenge niet altijd in september hield. "Ik deed het eerst in januari. December is altijd een dure maand, dus ik dacht: in januari ga ik even detoxen", vertelt hij. Echter, zo kort na kerst een budgetchallenge aangaan, bleek iets te ambitieus te zijn. "Er gebeurt in januari nog veel te veel om dat vol te houden. Op een gegeven moment dacht ik: we gaan het gewoon in september doen."

Gaandeweg is het idee uitgegroeid tot een groot fenomeen en draait het volgens Défano om veel meer dan alleen geld sparen voor december. "We leven in een flashy entertainmentindustrie waar het alleen maar gaat over consumeren, maar ik vind dat we ook de andere kant moeten laten zien. Hoe kun je besparen en hoe kun je met geld leren omgaan? Het is ook een moment om geld weer te waarderen, want ik heb het gevoel dat geld niet echt gewaardeerd wordt. Je geeft het uit en kijkt er niet naar om, maar juist nu is het een moment om even weer te beseffen dat geld van waarde is."

"Stok achter de deur"

Ondanks dat Défano Stacktember in 2018 in het leven riep om mensen vooral bewuster om te leren gaan met hun geld, is het ook voor hem nog altijd een uitdaging om de maand door te komen met 50 euro. "Ik ben iemand die echt van schoenen houd, dus als ik een release zie van een schoen die ik niet eens nodig heb, dan denk ik gelijk: ja man, let's go! Of soms loop ik langs een broodjeszaak en wil ik even een broodje scoren. Stacktember is daarom een stok achter de deur om even minder geld uit te geven."

Quote

Er zijn echt veel mensen die niet zomaar dingen kunnen kopen en op elke cent moeten letten.

Défano Holwijn

"Ik doe dit iedere dag"

Sinds 2018 wagen velen zich aan de budgetchallenge en nog altijd ontvangt Défano veel positieve reacties van deelnemers die Stacktember vooral als leerzaam ervaren. Zo zien veel mensen in dat ze in de maanden voor Stacktember onnodig veel geld uitgaven aan (luxe) dingen die ze eigenlijk niet eens nodig hadden.

Los daarvan zijn er ook veel mensen die blij zijn dat de challenge deelnemers laat inzien hoe het is om maar een klein budget te hebben voor luxe. "Er zijn echt veel mensen, die niet zomaar dingen kunnen kopen en op elke cent moeten letten, die tegen me zeggen: 'Défano, ik vind het mooi dat je dit doet. Nu zien anderen ook mijn perspectief, want ik doe dit iedere dag.'"

'De beste versie van jezelf zijn'

Los van het bewuster omgaan met geld draait Stacktember ook om zelfontwikkeling. Zo vertelt de influencer dat hij gedurende september de beste versie van zichzelf probeert te zijn en zijn doelen en goede voornemens zoveel mogelijk probeert te realiseren. "Ruim op tijd komen is één van mijn goede voornemens. Ik ben meestal precies op tijd of soms twee minuutjes later, maar dat wil ik niet meer. Ik wil echt vijf tot tien minuten voor de afspraak aanwezig zijn."

Daarnaast wil Défano zich minstens een avond van tevoren voorbereiden op afspraken. "Dat vind ik ook het mooie aan Stacktember. Als je buiten toch geen geld uit kunt geven aan broodjes bijvoorbeeld, dan moet je voorbereiding tiptop zijn om Stacktember goed door te komen. Als je in de ochtend bijvoorbeeld niet hebt ontbeten en gedurende de dag honger krijgt, dan ga je buiten weer geld uitgeven. Stacktember heeft dan ook meerdere kanten en dat vind ik er zo leuk aan."

Wie krijgt het lastig tijdens Stacktember?

Helaas zijn er tijdens Stacktember ook veel deelnemers die gedurende de maand hun budget van 50 euro er binnen no-time doorheen jagen. Zo kan Défano op voorhand stellen wie in zijn directe omgeving erg veel moeite heeft om de maand door te komen met minder luxe. "Ik zou niet zeggen dat mijn broertje heel slecht met geld om kan gaan, maar hij zou het wel echt lastig vinden. Hij kan wel echt spenden."

Tips van Défano

Ten slotte begrijpt Défano maar al te goed dat het ontzettend lastig is om een maand lang niet meer dan 50 euro uit te kunnen geven. Daarom geeft hij ook op tips aan FunX-luisteraars die in september bijvoorbeeld op date gaan of minder willen uitgeven aan kleding en eten op straat. Beluister het fragment hieronder.

Hoe kan je budgetproof op date? Défano Holwijn geeft tips!

Het is weer Stacktember: de jaarlijkse challenge, die in het leven is geroepen door Défano Holwijn, waarbij je bewuster leert omgaan met je geld. Behoefte aan tips en tricks of benieuwd naar de verhalen hierover? Check FunX.nl/stacktember.

Ster advertentie
Ster advertentie