FunX

Stacktember: met deze 5 spaartips hou je het vol

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Stacktember: met deze 5 spaartips hou je het vol

Het is weer tijd voor Stacktember, de spaarchallenge van Défano Holwijn die je bewuster leert omgaan met geld. Tijdens de hele maand september mogen deelnemers maar maximaal 50 euro uitgeven aan luxe dingen, zoals uitjes, kleding, horeca of sigaretten. En mensen die vaker hebben meegedaan weten: dat bedrag is er zo doorheen. Wil jij deze maand de challenge aangaan? Met deze vijf tips kom je Stacktember misschien wat makkelijker door.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tips

Je vaste lasten, zoals huur, boodschappen, reiskosten en abonnementen gaan niet van je budget af. Desondanks is het nog best een opdracht om niet over die 50 euro heen te gaan. Spaarcoach Sophie van methetzelfdegeld.nl deelde eerder aan FunX de volgende handige tips:

1. Creëer overzicht

De eerste tip is misschien wel de allerbelangrijkste: creëer overzicht. Als je wil sparen, is dat volgens Sophie essentieel.

"Zonder overzicht weet je niet wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Je kunt bijvoorbeeld een lijstje maken met categorieën, zoals vaste lasten, rekeningen, boodschappen en een voor uitjes. Kijk dan hoeveel geld je de laatste drie maanden aan die dingen hebt uitgegeven. Als je al die bedragen door drie deelt, heb je een mooi maandgemiddelde en kan je in één oogopslag zien waar je te veel aan uitgeeft. Mijn vriend en ik gaven voorheen 800 euro per maand uit aan eten. Daar schrokken we ons rot van. Inmiddels is dat 400 euro, puur omdat we dat inzicht hebben gekregen. Dat is heel belangrijk. Ga er even voor zitten en als je het goed doet, heb je binnen anderhalf uurtje een goed overzicht. Het kost echt niet veel moeite."

2. Pay yourself first

Een andere handig advies is om jezelf 'uit te betalen' wanneer er geld binnenkomt. Maak dus eerst geld over naar je spaarrekening wanneer je loon of studiefinanciering gestort wordt, in plaats van meteen andere uitgaven te doen.

"Als je door je overzicht weet dat je 200 euro per maand overhoudt, stort dat bedrag dan meteen op je spaarrekening zodra je loon binnenkomt. Normaal sparen mensen wat ze over hebben aan het einde van de maand, maar dat is meestal niet zoveel. Spaar daarom aan het begin."

3. Bespaar op je vaste lasten

Aangezien vaste lasten niet van je budget afgaan, is deze tip niet per se noodzakelijk voor Stacktember, maar besparen op je uitgaven is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Er zijn op internet heel veel vergelijkingssites te vinden over bijvoorbeeld energieleveranciers. Ook al scheelt het maar 3 of 4 euro per maand: stap gewoon over, raadt Sophie aan.

"Het kost maar een paar minuten en je bespaart op je kosten. Toen mijn vriend en ik dit voor het eerst deden, scheelde het ons 70 euro in de maand. Vergelijk je verzekeringen of internetaanbieder. Het maakt in principe niet uit van welke aanbieder je internet krijgt, als je het maar krijgt. Als je liever bij je vaste aanbieder blijft, bel dan even en laat ze weten dat je misschien wilt overstappen naar een andere aanbieder. Vaak komt je vaste aanbieder dan met een goedkoper aanbod. Dat doe ik ook elk jaar en dan krijg ik telkens weer de korting voor nieuwe klanten."

4. Niet alleen besparen op vaste lasten

Alles is duurder geworden en dat merk je ook als je bij de kassa moet afrekenen. Aan de prijzen kun je helaas niets doen, maar dat betekent niet dat je niet kunt besparen op boodschappen of kleding. Ook voor uitjes, die in deze maand binnen je budget van 50 euro vallen, kun je op zoek gaan naar leuke aanbiedingen.

"Let op de aanbiedingen, want het scheelt echt veel geld. Ik heb bijvoorbeeld als regel dat ik alleen melk koop als die 1+1 gratis is. Mijn kleding koop ik alleen in de sale. De kleding wordt er niet lelijker op, omdat het in de sale is en je hebt dan meestal zo'n 30 tot 80 procent korting. Daarnaast kan je voor uitjes, zoals naar het pretpark of de dierentuin, vaak kortingsbonnen vinden op speciale kortingssites. Dat kan zomaar de helft schelen."

5. Maak sparen leuk

Sparen heeft misschien een suf imago, maar je kunt het volgens Sophie zo leuk maken als je wilt. Zo is er de kaasschaafmethode, waarmee je makkelijk telkens wat kleingeld opzij zet. Met de jaarchallenge verhoog je het bedrag dat je spaart wekelijks met één euro, waardoor je aan het eind van het jaar een lekker bedrag overhoudt.

"Er zijn online zoveel challenges te vinden om het sparen leuk te maken. Een daarvan is bijvoorbeeld de 'kaasschaafmethode'. Met deze manier van sparen rond je telkens je saldo op je betaalrekening af op een rond bedrag. Als je bijvoorbeeld een bedrag van 57,45 euro op je rekening hebt staan, zet je 45 cent of 2,45 euro op je spaarrekening. Als je dat iedere dag doet, kan je over een heel jaar ongemerkt een leuk extra bedrag sparen. Zelf heb ik een jaarchallenge gedaan, waarbij ik iedere week geld overmaakte. In week 1 was dat 1 euro en in week 52 was dat uiteindelijk 52 euro. Aan het einde van het jaar heb je dan 1378 euro gespaard. Dat is niet mis."

Het is weer Stacktember: de jaarlijkse challenge, die in het leven is geroepen door Défano Holwijn, waarbij je bewuster leert omgaan met je geld. Behoefte aan tips en tricks of benieuwd naar de verhalen hierover? Check FunX.nl/stacktember.

Ster advertentie
Ster advertentie