Video

Cristian D: "Voordat 'Le Bled' uitkwam wilde ik stoppen met muziek maken"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Cristian D: "Voordat 'Le Bled' uitkwam wilde ik stoppen met muziek maken"

De geliefde FunX-serie Van Straat naar Platina is weer terug met een gloednieuw seizoen. Zoals je wellicht al gewend bent, duikt FunX-presentatrice Ouassima Tajmout dieper in het verleden van verschillende artiesten en bespreekt ze met hen wat ze hebben moeten doorstaan om succesvol te worden. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen vertelt Cristian D openhartig over de begindagen van zijn jonge carrière, hoe zijn virale hit Le Bled tot stand is gekomen en dat hij nog altijd last heeft van podiumvrees.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik was in shock"

Voor de mensen die Cristian D vooral kennen van zijn monsterhits Le Bled en Amsterdam lijkt het er wellicht op dat hij uit het niets is doorgebroken. Echter, de 18-jarige artiest begon op zijn 14e al met het maken van muziek nadat hij in België kwam te wonen. "Op mijn veertiende ging ik naar een jeugdhuis in Mechelen. Daar heb ik mijn eerste track opgenomen. Ik wist toen echt dat ik muziek wilde maken. Twee jaar lang heb ik voornamelijk in het jeugdhuis muziek gemaakt. Met de tracks die ik toen uitbracht, behaalde ik ruim 100.000 streams. Dat was echt veel voor een 14-jarige. Ik was wel echt in shock."

Hoewel Cristian luisteraars destijds al wist te boeien met zijn muziek, waren de reacties van mensen in zijn directe omgeving niet altijd even positief. "Ik was misschien nog niet goed ofzo, maar je moet ergens beginnen. Als je iets leuk vindt, maakt niet uit wat het is, moet je het gewoon doen. Vier jaar geleden kon ik nog niet goed zingen of goede teksten schrijven. Het kost heel veel tijd voordat je iets heel goed kan, maar uiteindelijk wordt je harde werk beloond."

Quote

Voor de release van Le Bled was ik niet meer zo enthousiast over muziek en wilde ik stoppen.

Cristian D

"Dit is je kans"

Ondanks dat Cristian D de afgelopen jaren hard werkte aan het perfectioneren van zijn muzikale vaardigheden zag hij een carrière als zanger op een gegeven moment toch niet meer zitten. "Voor de release van 'Le Bled' was ik niet meer zo enthousiast over muziek en wilde ik stoppen. Ik zag niet veel resultaat en had de hoop een beetje opgegeven. Ik zei toen tegen Brysa dat hij die track kon uitbrengen als hij wilde." Tot zijn verbazing ging Le Bled viral op TikTok, waarna Cristians carrière in een stroomversnelling terechtkwam. "Opeens begon alles te lopen. Het was alsof ik van God de boodschap kreeg: dit is je kans, doe er iets mee."

"Ik durfde niet op te treden"

Inmiddels gaat Cristian D keihard en is hij op vele podia te bewonderen. Hoewel de meeste artiesten graag optreden, is dat voor Cristian nog wel een uitdaging. De zanger heeft namelijk nog steeds last van podiumvrees. "Tijdens mijn eerste show durfde ik totaal niet op te treden. Ik kreeg stress en durfde niet eens te praten. Ik had heel lang een sociale angststoornis, dus ik durfde niet om met heel veel mensen te zijn die ik niet ken." Gelukkig ziet Cristian wel een hoop verbetering in zijn podiumpresentatie. "We hebben dit jaar 100 shows gedaan. Als ik kijk naar de eerste en de laatste show, is het zichtbaar dat er veel is verbeterd."

Ster advertentie
Ster advertentie