Video

FunX Talent-winnaar Døs over zijn depressie: "Het is een strijd tegen die stemmen in je hoofd"

  1. Newschevron right
  2. FunX Talent-winnaar Døs over zijn depressie: "Het is een strijd tegen die stemmen in je hoofd"

FunX Talent-winnaar Døs is met zijn gekleurde haar en uitgesproken stijl een opvallende verschijning. Maar er schuilt meer achter deze looks dan je op het eerste gezicht zou denken. Alhoewel het al een stuk beter gaat, worstelt de 19-jarige rapper namelijk al een tijdje met een depressie. Ouassima zocht hem op in Amsterdam-Noord: de plek waar het allemaal begon.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Demonen in mijn hoofd zijn mijn depressie."

suïcidale gedachtes

Døs vertelt dat zijn depressie is begonnen toen hij uit huis werd geplaatst. Thuis ging het namelijk niet zo lekker."Het leek alsof ik alles zelf moest doen." Hij zat diep in de put en had suïcidale gedachtes. "Het is een strijd tegen die stemmen in je hoofd. Je moet zorgen dat je van ze wint en sterk blijft."

muziek als medicijn

Muziek was uiteindelijk het lichtpuntje in Døs' leven, alhoewel er ook een punt was waarop hij daarmee wou stoppen. Uiteindelijk hervond hij zichzelf en sloeg hij op muzikaal gebied zijn eigen weg in. De release van zijn debuut EP 2 Is Beter Dan 1 leek een omslagpunt: vanaf toen ging alles beter. "Als ik geen muziek had, was ik waarschijnlijk in een internaat beland of zat ik in de gevangenis."

"Muziek is medicijn."

blijf geloven

Aan mensen met dezelfde problemen wil Døs meegeven dat ze niet alleen zijn. "Alles kan veranderen in één vingerknip. Je hebt het zelf in de hand." Zelf heeft hij zijn problemen en lastige verleden inmiddels een plekje kunnen geven, maar de herinneringen en flashbacks blijven hem nog steeds wel eens overvallen. Ook heeft hij momenteel geen goed contact met zijn ouders. Dat heeft tijd nodig, geeft Døs aan. Met zijn muziek hoopt hij in ieder geval lotgenoten te kunnen steunen. "Blijf hopen en blijf geloven."

"Ik vind dat je de mooiste persoon bent als je volledig jezelf kan zijn. Dat is terug te horen in mijn tracks."

#OPENUP

Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. NPO 3FM, MIND en verschillende andere jongerenmerken, waaronder FunX, staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie