FunX

Pim van de Amsterdamse politie over 'Politie voor Iedereen': ''Men moet zich kunnen herkennen in de politie''

foto: Ter illustratie: ANP
  1. Newschevron right
  2. Pim van de Amsterdamse politie over 'Politie voor Iedereen': ''Men moet zich kunnen herkennen in de politie''

In een actieplan van de Nationale politie staat dat over vijf jaar minimaal 35 procent van het politiekorps een niet-westerse migratieachtergrond moet hebben. Pim Jansonius van de Amsterdamse politie is één van de programmaleiders van het actieplan 'Politie voor Iedereen'. In TopiX met Merel vertelt hij meer over dit plan.

Quote

We willen een herkenbare politie worden voor de samenleving.

Pim Jansonius van de politie Amsterdam

Het plan

Met het plan wil de politie zorgen voor drastische veranderingen binnen het personeelsbestand. De komende vijf jaar zal er worden gefocust op het binnenhalen van nieuwe agenten, waarvan minimaal 35 procent een niet-westerse migratieachtergrond moet hebben. Dit wordt gedaan, omdat de politie op het gebied van diversiteit hun achterstand wil inhalen. ''Mensen moeten zich kunnen herkennen in de politie. Ze moeten de politie kunnen vertrouwen en dat is gebaseerd op de legitimiteit van de politie'', aldus Pim.

Ook staat in het plan dat de politie er alles aan gaat doen om etnisch profileren tegen te gaan. ''Het liefst willen we natuurlijk niet dat het gebeurt, want het zeker niet goed is en supervervelend als het je overkomt'', vertelt Pim aan Merel.

Pim Jansonius van de politie Amsterdam: "Help ons veranderen"

Vertrouwen

Het actieplan heeft voor veel ophef gezorgd. Veel mensen begrijpen niet dat de politie zich inzet voor meer personeel met een migratieachtergrond, terwijl er binnen het korps ook het een en ander mis is. Zo zou racisme een veelvoorkomend probleem zijn binnen de politie. Hierbij wordt er vooral gedoeld op de racistische en beledigende appjes die politieagenten naar elkaar doorstuurden, onder andere na de moord op Hümeyra.

Jair van Controle Alt Delete, een organisatie die strijdt tegen etnisch profileren en extreem politiegeweld, had dan ook een kritische vraag voor Pim. ''Wij verbazen ons over de campagnepogingen van de politie om cultureel divers talent te werven. Er is namelijk bekend dat er bij de politie een discriminatieprobleem is. Zo geeft in Rotterdam meer als de helft dan de agenten aan ervaringen te hebben met discriminatie op de werkvloer. Zowel intern als extern heeft de politie dus een discriminatieprobleem.'' De leden van Controle Alt Delete vroegen zich dan ook af: ''Is het wel verantwoord om nu cultureel talent te werven?'' Of anders gezegd: ''Verwacht de politie dat nieuwe niet-westerse agenten zij aan zij gaan werken met agenten die racistisch denken, uiten en handelen?''

Pim antwoordde op het kritisch geluid vanuit Controle Alt delete: ''Wij herkennen dat er gevallen zijn geweest waarin de politie zich racistisch heeft uitgesproken, maar dat wil niet zeggen dat de gehele Nederlandse politie racistisch is. Met het actieplan willen wij graag afzien van zulke vooroordelen en generalisaties.''

Racistische appjes: wat is er gebeurd?

💬 In juni 2020 maakte het NRC appjes openbaar waarin Rotterdamse agenten zich racistisch uitlieten. Nadat een 15-jarige jongen was mishandeld door een groep tieners, spraken zij in een groepsapp over "kankervolk", "kutafrikanen" en "pauperallochtonen". Deze maand werd duidelijk dat die agenten zich ook over de moord op Hümeyra discriminerend hebben geuit. Zo werd er "weer een Turk minder" gestuurd in de appgroep.

💬 Politiechef Fred Westerbeke noemt de uitlatingen "verwerpelijk en aanstootgevend". Het zou volgens hem gaan om een "cynisch commentaar aan het adres van de rechterlijke macht". Volgens de advocaat van Hümeyra's familie gingen de appjes juist over Hümeyra.

💬 Westerbeke maakte bekend dat de desbetreffende agenten de lichtste disciplinaire straf krijgen: een schriftelijke berisping. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat de agenten "goede dienders" zijn "die oprecht spijt hebben". Burgemeester Aboutaleb liet weten dat hij op de hoogte was van de appjes over de moord. Volgens hem verdienen de agenten een tweede kans.

''Veel breder aanpakken''

Door de misstanden die zich hebben voorgedaan binnen de politie, worden er nu allerlei zaken ondernomen. ''De politie kan leren van zaken, zoals de racistische appjes'', vertelt Pim. Om dit te bereiken wil de politie het onderliggend probleem veel breder aanpakken. ''Zo hebben we in Amsterdam in het kader van etnisch profileren een programma met achttien punten en daar hoort ook bij dat iedereen uitleg erover krijgt.'' Ook wordt er vaker binnen de politiekringen nadrukkelijk besproken dat men zich te allen tijde dient te reflecteren op het eigen gedrag. Bovendien zal de top van de politie worden aangepakt. De politie heeft wat betreft de diversiteit aan de top al een flinke inhaalslag gemaakt. ''Als je kijkt naar de nieuwe teamchefs heeft de helft een niet-westerse achtergrond.''

Video niet beschikbaar

''Werk aan de winkel''

Om het korps daadwerkelijk zo divers en inclusief mogelijk te maken, is er wel nog ''veel werk aan de winkel''. Hiervoor heeft de politie wel jouw hulp nodig. Mocht je ideeën hebben voor de politie hoe ze dit het beste kunnen aanpakken, laat ze dan vooral hier weten.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie