Artiest

Ice Cube

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Ice Cube
De Amerikaanse rapper en acteur Ice Cube wordt gezien als de vader van de Gangstarap. Hij staat vooral bekend vanwege zijn politieke, sociale en controversiële teksten.

Muziekcarrière

O'Shea Jackson, beter bekend als Ice Cube, groeit op in het gewelddadige South Central Los Angeles, waar hij door zijn moeder op 15 jarige leeftijd uit huis wordt gezet. Hij probeert rappend geld te verdienen en richt samen met Sir Jinx de hiphopgroep C.I.A. op. Hij treed voornamelijk op tijdens houseparty's gegeven door Dr. Dre. In 1985 introduceert Dr. Dre hem aan Eazy-E, waarna Ice-Cube, Dr. Dre, Eazy-E en DJ Yella de hiphopgroep N.W.A vormen. 

N.W.A 

N.W.A (Niggaz Wit Attitudes) introduceert als eerste hiphopgroep de Gangstarap, een muziekstijl met raps over het gewelddadige leven in het getto. Het debuutalbum N.W.A. and the Posse wordt in 1987 uitgebracht, maar het echte succes komt pas in 1988 met het 4x platinum Straight Outta Compton-album. 

In 1989 verlaat Ice Cube de groep nadat hij ruzie krijgt met N.W.A's manager Jerry Heller. 

Solo

Nadat hij N.A.W. verlaten heeft, komt Ice Cube in 1989 met zijn eerste soloalbum AmeriKKKa's Most Wanted. Het album is meteen een groot succes en de opvolger laat niet lang op zich wachten. In 1990 is de release van zijn tweede album Kill At Will waar Sir Jinx de beats voor heeft gemaakt.

In 1991 komt Ice Cube met Death Certificate, een zeer politiek album met protesten tegen de armoede en het geweld van corrupte politieagenten in de getto. Vlak voor de release van het album, komen de overgebleven leden van N.W.A met een album waarop ze Ice Cube als Amerikaanse verrader neerzetten. Hierop reageert Ice Cube met het nummer No Vaseline, wat als een van de hardste diss-tracks ooit wordt gezien.

The Predator 

Er volgen nog een aantal soloalbums, waaronder het album The Predator die door de Californische autoriteiten werd verboden. In 1991 breken de Rodney King rellen uit, nadat racistische politieagenten vrijgesproken worden nadat ze geweld hebben gebruikt tegen de onschuldige Afro-Amerikaanse taxichaffeur. Op het album The Predator verwijst Ice Cube naar deze rellen. De Californische autoriteiten vinden het album zo controversieel dat ze The Predator verbieden. Het album komt uiteindelijk pas eind 1992 uit als de rellen wat zijn afgezwakt. 

Westside Connection 

In 1996 richt Ice Cube samen met de rappers WC en Mack 10 de groep Westside Connection op. Het debuutalbum van de groep Bow Down richt zich voornamelijk op de rivaliteit tussen de oost- en de westkust. De sociale en politieke kritieken, die daarvoor kenmerkend waren voor alle drie de rappers, ontbreekt. De opvolger het debuutalbum (Terroist Threats) wordt pas in 2003 uitgebracht. Hierna gaat de groep uitelkaar vanwege een ruzie met Mack 10. 

Vader van de Gangstarap

Op het soloalbum Laugh Now, Cry Later dat Ice Cube in 2006 uitbrengt is hij weer net zo politiek en sociaal als in de jaren 90, maar met een meer volwassen toon. Ice Cube presenteert zichzelf als de grote wijze vader van de Gangstarap, waar hij immers zelf mee is begonnen.