Entertainment

Ice Cube beweert dat de muziek- en gevangenisindustrie samenwerken

foto: YouTube: Full Send Podcast
  1. Newschevron right
  2. Ice Cube beweert dat de muziek- en gevangenisindustrie samenwerken

Ice Cube was onlangs te gast bij de Club Random-podcast van Bill Maher. Daar sprak hij onder meer over de manier waarop rappers gebruikt worden om de bevolking te beïnvloeden. Volgens Ice Cube zijn er namelijk een heleboel zaken waar mensen niet bij stilstaan. Zo beweert hij dat platenmaatschappijen in de Verenigde Staten samenwerken met gevangenisdirecteuren en ze er samen geld aan verdienen als er mensen achter tralies komen te zitten. "Dat is hoe het systeem werkt. Het gaat allemaal om het geld."

Volg het geld

Ice Cube haalt een bekend gezegde aan om zijn standpunt uit te leggen. "Als je het geld volgt, kom je er vanzelf achter wie er aan de macht is", aldus de It Was A Good Day-rapper. "Laten we rapmuziek als voorbeeld nemen. Als je gaat kijken naar sommige labeleigenaren, zie je dat ze ook eigenaar zijn van - of in ieder geval aandelen hebben in - bepaalde gevangenissen. Ze zullen er natuurlijk in hun voordeel alles aan doen om rijker te worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sluwe manier

Het lijkt een beetje onwerkelijk om te geloven dat er bewust tracks gemaakt worden om mensen achter slot en grendel te laten verdwijnen. Ook podcast-host Maher vraagt zich af hoe dat concreet in zijn werk gaat. "Ik kan me niet voorstellen dat iemand die artiesten dwingt om bepaalde teksten te schrijven", waarop Ice Cube antwoordt: "Het is ook niet zo specifiek dat ze de teksten voor de artiesten bedenken. Het gebeurt veel sluwer."

Volgens Ice Cube spelen platenmaatschappijen een belangrijke rol in de muziek de uitgebracht wordt. "Het gaat erom dat ze mee bepalen welke nummers met het grote publiek gedeeld worden en welke niet. Als ze dan tegen de artiesten zeggen: 'Dit is hot!' of 'Nog iets meer van deze woorden', oefenen ze op die manier indirect hun invloed uit om de luisteraars te beïnvloeden in hun keuze."

'Social engineering'

Dat rapmuziek een grote impact heeft op de bevolking is voor veel mensen waarschijnlijk niet verrassend. Maar het feit dat grote bedrijven misbruik maken van die invloed is volgens Ice Cube zorgwekkend. "Ze hopen dat mensen zich daardoor onbewust gaan gedragen zoals de bedrijven willen, ook wel 'social engineering' genoemd. Het beïnvloeden van hun keuzes moet uiteindelijk op andere gebieden in het voordeel van de ondernemers uitwerken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie