Artiest

Timbaland

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Timbaland
Timbaland is een uitzonderlijk succesvolle Amerikaanse rapper en producer, met geheel eigen sound. Als producer werkt hij onder andere samen met Missy Elliott, Ludacris, Justin Timberlake, Aaliyah en Nelly Furtado. In 1998 brengt hij zijn eerste solo-album uit.

Timbaland wordt op 10 maart 1971 geboren als Timothy Z. Mosley in Norfolk, Virginia. 

Missy Elliott

De jonge Mosley raakt begin jaren '90 bevriend met Missy Elliott en Melvin Barcliff, wiens MC-naam Magoo is. Missy Elliott is erg onder de indruk van Mosley's gevoel voor ritme en wil met hem samenwerken. Na enkele samenwerkingen verhuist het trio naar Suffern, New York.

Swingmob-label

Missy Elliott wordt met haar meidengroep Sista getekend door het Swingmob-label van Devante Swing. Elliott zorgt ervoor dat ook Mosley en Barcliff een kans krijgen bij Devante. Mosley gaat werken onder Devante en krijgt de naam Timbaland, vanwege de enorme populariteit van het merk Timberland in de hiphop-mode.

Ginuwine... The Bachelor

Timbaland's eerste productie is een remix van het nummer 'Steelo' van 702. Het album Ginuwine... The Bachelor van Ginuwine uit 1996 is het eerste album dat volledig door Timbaland is geproduceerd. Het nummer 'Pony' van dat album is het eerste voorbeeld van wat later de Timbaland-sound zou worden.

2 miljoen albums

Aaliyah benadert Timbaland om haar tweede album One In A Million te produceren. De nummers op het album zijn stuk voor stuk voorzien van innovatieve arrangementen. Het album wordt meer dan 2 miljoen keer verkocht en maakt van Aaliyah, Timbaland en Missy Elliott in één klap grote sterren.

Succesvol duo

Missy Elliott en Timbaland vormen eind jaren '90 een zeer succesvol songwriters- en producersduo. De Timbaland-sound is terug te horen in nummers van onder andere {l}Destiny's Child{/l}, {l}Jay-Z{/l} en Nas. Timbaland brengt daarnaast zelf twee albums uit: één samen met Magoo en het solo-album Tim's Bio: Life From Da Bassment uit 1998.

Teleurstellend

Het tweede album Indecent Proposal van het duo Timbaland en Magoo verschijnt in november 2001. Het album wordt geen succes. Voor Timbaland was 2001 al een donker jaar: drie maanden voor de release van het album komt Aaliyah, met wie hij veel heeft samengewerkt, om het leven bij een vliegtuigongeluk.

Samenwerkingen

Het aantal artiesten waarmee Timbaland samenwerkt in de periode van 2002 tot en met 2005 lijkt oneindig. Een kleine greep: Bubba Sparxxx, Justin Timberlake, Lil' Kim, LL Cool J, Xzibit, Fatman Scoop, Jay-Z, Brandy en Jennifer Lopez.

Loose

Het derde album Loose van Nelly Furtado wordt in 2006 uitgebracht door Mosley Music Group (MMG), het label van Timbaland. De singles die uitkomen van Loose worden stuk voor stuk grote hits. Hetzelfde geldt voor de singles die worden uitgebracht van het album FutureSex/LoveSounds van Justin Timberlake. Timbaland is voor een groot deel verantwoordelijk voor de productie van dat album.

Nieuw album

Het nieuwe album van Timbaland, getiteld Timbaland Presents Shock Value, verschijnt in maart 2007. Op het album zijn verrassende samenwerkingen te horen met grote sterren. Zo werken onder andere Dr. Dre, Elton John, Madonna, Fall Out Boy en Chris Martin mee. De eerste single van het album is 'Give It To Me'. Het nummer is een samenwerking met Justin Timberlake en Nelly Furtado.

The Way I Are

De tweede single van Timbaland Presents... heet 'The Way I Are'. Het is een samenwerking tussen 'Timba' en zangeres Keri Hilson.

Shack Value II

Timbaland blijft platen produceren en komt in 2009 met het album Shock Value II. In de muziek zit meer creativiteit dan in de titel. De eerste single die in Nederland airplay haalt van dit album is 'Morning After Dark', dat hij samen met Nelly Furtado inzingt.