Artiest

Will Smith

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Will Smith
Het grote publiek kent Will Smith sinds zijn rol in The Fresh Prince of Bel-Air, de sitcom waarin hij – als Philly born ‘n’ bred – terechtkomt in de familie van zijn rijke oom uit Bel-Air, met alle aanpassingsproblemen en gevolgen van dien. Maar Smith zit al veel langer in de muziekwereld en heeft veel van zijn acteerwerk zelfs daaraan te danken.

Op zijn zestiende ontmoet Will Smith DJ Jeff Townes. Ze slaan de handen in elkaar en gaan muziek maken onder de noemer Jazzy Jeff and the Fresh Prince. Het duurt niet lang of de twee worden lokale sterren in hometown Philadelphia. Na zijn middelbare opleiding weigert Smith een beurs voor het MIT, om zijn muziekcarrière verder op te bouwen.

Debuutalbum

In 1987 presenteren Jazzy Jeff and the Fresh Prince hun debuutalbum Rock The House. Een jaar later komt het vervolg He’s The DJ, I’m The Rapper uit. Met dat album breken Jazzy Jeff and the Fresh Prince ook in de Amerikaanse mainstream door, onder meer dankzij de hitsingle ‘Parents Just Don’t Understand’. 

Relaxte muziek

De luchtige, geestige teksten en de relaxte muziek van Jazzy Jeff and the Fresh Prince zijn helemaal anders dan de hardere rap die in die tijd overheerst. Daarom achten de conservatieve overbeschermende Amerikaanse ouders de muziek ook geschikt voor hun ‘babies’.

Hollywood

In 1989 volgt And In This Corner. Niet alleen het publiek houdt nu van Jazzy Jeff and the Fresh Prince, ook Hollywood merkt het tweetal op. In 1990 zendt de NBC de eerste aflevering uit van The Fresh Prince of Bel-Air uit. De sitcom wordt een succes en Smith kan zich niet alleen muziekster maar ook televisiester noemen. Tussen de opnames door blijft hij aan zijn muziek verder werken. 

Summertime

In 1991 scoren Jazzy Jeff and the Fresh Prince in Amerika hun grootste hit met ‘Summertime’ van hun album Homebase. In Nederland lijkt zich nog steeds niemand bewust dat Will Smith meer is dan een sitcom-acteur…

Bad boys

Behalve filmacteur dan. In ’92 speelt Smith zijn eerste filmrol in Where The Day Takes You. Om Smith echt te zien schitteren op het grote doek is het wachten tot 1995. Dan speelt hij een gedeelde hoofdrol in Bad Boys. Die film wordt een commercieel succes en effent de weg voor Smith’s volgende rol in Independence Day. Intussen zijn Jazzy Jeff en Smith gescheiden wegen ingeslagen na het teleurstellende album Code Red uit 1993. 

Men in Black

In 1997 brengt Will Smith voor het eerst een nummer uit onder zijn eigen naam. ‘Men in Black’ is het titelnummer van de film waarin Smith de hoofdrol speelt en meteen een megahit. Ook Nederland ontdekt nu de muzikant Will Smith en hoe. ’Man in Black’ komt op nummer twee in de hitlijsten.

Willennium

Hetzelfde jaar komt ook Smiths debuut-solo-album Big Willie Style uit. Het debuut is goed voor drie hitsingles: ‘Gettin’ Jiggy Wit It’ (elf weken in de top veertig), ‘Just The Two Of Us’ (drie weken) en ‘Miami’ (dertien weken). Het album staat meer dan een jaar in de album top 100, 58 weken om precies te zijn. In 1999 moet het album Willennium de pijn verzachten na de commercieel teleurstellende film Wild Wild West. 

Acteerwerk

In 2002 komt Born To Reign uit. Door zijn acteerwerk (er komt een sequel aan voor Bad Boys) heeft Smith geen tijd voor een promotournee maar hij speelt wel een aantal losse optredens.

President

Over de titel van het album zegt Smith in een interview aan de New York Daily News dat hij zich misschien wel kandidaat zal stellen voor het presidentschap. "I honestly believe that if I decided to be the president of the United States, I could do it. That might sound foolish to some. But in my mind, if Ronald Reagan can become president, why not Will Smith?" 

Eminem

Een paar jaar en een paar films (waaronder Ali, Men In Black 2, Bad Boys 2, Hitch en I, Robot) is Will Smith in 2005 terug waar het allemaal begonnen is: de muziek. Hij brengt een nieuw album uit, Lost And Found, waarop hij in het nummer eindelijk reageert op Eminem, die hem afzeek in het nummer 'The Real Slim Shady'. De eerste single van het album is 'Switch'.

The Fresh Prince of Bel-Air

Smith treedt in 2005 op met DJ Jazzy Jeff bij Live 8, waar hij de titelsong van The Fresh Prince of Bel-Air ten gehore brengt. In hetzelfde jaar komt het album Lost and Found op de markt met de singles 'Switch' en 'Party Starter'. In 2006 verschijnt een best-of album van DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince.

Newsweek

Muzikaal blijft het nadien enige tijd stil. Als acteur blijft Will Smith aan de weg timmeren. Het gezaghebben de blad Newsweek noemt hem zelfs 'de machtigste acteur in Hollywood.'