Artiest

Shakira

  1. Musicchevron right
  2. FunX Artistschevron right
  3. Shakira
Best verkopende Colombiaanse zangeres allertijden die in 2002 doorbreekt met het nummer 'Whenever, Wherever'. Het nummer bereikt in Nederland de nummer 1-positie. Ook 'Underneath Your Clothes' en 'Hips Don't Lie' worden nummer 1-hits. In 2010 zingt Sharika het themalied van het WK voetbal in Zuid-Afrika.

Shakira Isabel Mebarak Ripoll wordt geboren op 9 februari 1977 in de Colombiaanse stad Barranquilla. Op 13-jarige leeftijd verlaat ze het ouderlijk huis om in Bogotá fotomodel te worden. Een jaar later heeft Shakira een platencontract bij Sony.

Debuutalbum

De zangeres neemt het album Magia op, dat in 1991 uitkomt. Het album staat vol met eigen liedjes. Echt succesvol wordt het album niet. Ook de opvolger Peligro uit 1993 is weinig succesvol. Shakira zoekt haar heil in het acteren en is in 1994 te zien in de Columbiaanse soap El Oasis.

Pies Descalzos

Een jaar later keert Shakira terug aan het popfront en dit keer met meer succes. Mede door de hit 'Estoy Aquí' slaat het album Pies Descalzos aan in Latijns Amerika. In acht verschillende landen haalt het album de Top 10. Er gaan meer dan vier miljoen exemplaren over de toonbank. Ook de vijf singles die daarna verschijnen, worden grote successen.

Engels schrijven

Het album ¿Dónde Están Los Ladrones? verschijnt in 1998. Twee jaar later komt Shakira's MTV Unplugged uit. Het idee om een Engelstalig album te maken ontstaat tijdens een samenwerking met Emilio en Gloria Estefan. Gloria vertaalt 'Ojos Así', afkomstig van ¿Dónde Están Los Landros?, in het Engels en moedigt Shakira aan ook in het Engels te gaan schrijven. 

Laundry Service

Shakira vertrekt met een mobiele studio naar de natuur van Uruguay. Daar schrijft ze haar eerste Engelse nummers. Het album Laundry Service, met daarop de hit 'Whenever, Wherever', is het resultaat. Het album en de single komen uit in 2002. In datzelfde jaar brengt ze ook het album Grandes Exitos uit met daarop veel opnieuw opgenomen oude nummers.

Spaans en Engels

De albums Fijactión Oral Vol. 1 (in het Spaans) en Oral Fixation Vol. 2 (in het Engels) verschijnen in 2005. Van het Engelstalige album komt als eerste single eind oktober 2005 'Don't Bother' uit. In de zomer van 2006 wordt het nummer 'Hips Don't Lie', waarop Shakira samenwerkt met {l}Wyclef Jean{/l}, een nummer-1 hit in Nederland.

Concert

Doordat Shakira onverwacht last krijgt van haar keel moet ze op 3 februari 2007 een concert in Nederland op het laatste moment cancellen. Op het moment dat het concert wordt afgelast, zijn al duizenden mensen aanwezig in het Gelredome. Zij keren zonder optreden gezien te hebben huiswaarts. De zangeres keert in maart 2007 terug naar Nederland en geeft alsnog een concert.

She Wolf en WK 2010

Na een tijdje wat minder van Shakira te hebben gehoord komt In 2009 het album She Wolf uit, met gelijknamige single en bijbehorende sexy videoclip. Het album gaat over 'iets' dat zich schuilhoudt in de zangeres en zo nu en dan naar buiten komt. Binnen een jaar volgt ook een wereldtour. Ook wordt Shakira gevraagd om het officiële nummer van het WK 2010 te maken. Dat wordt het vrolijke 'Waka Waka (This Time For Africa)'. Het wordt een internationale hit, maar de Zuid-Afrikanen zelf kunnen het niet waarderen dat een niet-Afrikaan het officiële nummer verzorgt.