FunX Amsterdam

Amsterdam voert blowverbod in; geen joints meer op straat in de binnenstad

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amsterdam voert blowverbod in; geen joints meer op straat in de binnenstad

Het is vanaf vandaag verboden om in de oude binnenstad van Amsterdam op straat te blowen. Steek je toch een joint op? Dan kan je een boete van zo'n 100 euro verwachten. Op een terras van een coffeeshop blijft het wel legaal om te blowen. De maatregel moet overlast van drugsgebruik in de openbare ruimte door met name toeristen terugdringen.

Toeristen en bewoners

Het verbod geldt in het hele Wallengebied, op de Dam, het Damrak en de Nieuwmarkt en is van toepassing op zowel toeristen, als bewoners van het gebied. Wie er op deze plekken toch wil blowen kan dat thuis, op zijn eigen balkon of op een terras van een coffeeshop doen. Al kan hier ook nog verandering in komen. "Als de overlast niet voldoende afneemt met het blowverbod, zal er ook worden gekeken naar de mogelijkheden om blowen op terrassen bij coffeeshops in het gebied te verbieden", waarschuwde de gemeente eerder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boete

Om genoeg duidelijkheid te creëren over de nieuwe maatregel, zijn er afgelopen week in de binnenstad al grote borden geplaatst waarop wordt aangegeven dat het roken van cannabis op straat verboden is en straks beboet wordt met 100 euro. Zowel agenten als handhavers zijn bevoegd om deze boete uit te schrijven. De gemeente Amsterdam legt uit dat er wel eerst altijd een officiële waarschuwing wordt gegeven. Wordt er niet geluisterd? Dan volgt een boete.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pakket maatregelen

Het blowverbod is onderdeel van een groter pakket maatregelen dat bedoeld is om de overlast op de Wallen aan te pakken. Volgens de gemeente hebben bewoners van de binnenstad voortdurend te maken met buitensporige drukte en overlast veroorzaakt door massatoerisme en drugsgebruik op straat. "De aanwezigheid van toeristen trekt bovendien veel straatdealers aan die op hun beurt voor criminaliteit en onveiligheid zorgen. Vooral 's nachts kan de sfeer grimmig worden", aldus de gemeente.

Alcoholverbod

Sinds de aankondiging van de verschillende maatregelen geldt ook al een alcoholverbod in het desbetreffende gebied. Op overtreding van het alcoholverbod staat een geldboete van € 95,-. Onlangs zijn ook de beperkingen op de verkoop van alcohol door winkels, cafetaria's en slijterijen op de Wallen aangescherpt, en zijn de sluitingstijden voor horecagelegenheden en prostitutie vervroegd.

Eerder dit jaar startte ook de zogenoemde 'Stay Away'-campagne al.

Ster advertentie
Ster advertentie