Uberchauffeur mishandelt vrouw (23) in Amsterdam na rit vanaf queerfeest
- News
- Uberchauffeur mishandelt vrouw (23) in Amsterdam na rit vanaf queerfeest
In het centrum van Amsterdam zou een Uberchauffeur afgelopen weekend een 23-jarige vrouw ernstig hebben mishandeld. Zij was met haar date onderweg naar huis van een queerfeest en vermoedt dat het om anti-lhbtq-geweld gaat, zo vertelt ze tegen Het Parool. De politie bevestigt het incident, maar heeft het nog niet zo gelabeld.
Trigger warning: dit verhaal beschrijft fysiek geweld.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Rare sfeer
De vrouw, genaamd Sophie, heeft vijf hechtingen boven haar wenkbrauw aan de mishandeling overgehouden. Ook is een deel van haar hoofd gevoelloos. Volgens haar en haar date, die ook Sophie heet, hing er een "rare sfeer" in de auto tijdens de rit. "Ik was niet zo lekker, dus ik hing een beetje uit het raam, maar ik hoefde niet over te geven. Ook gaf ik op de achterbank een kus aan mijn date", vertelt ze aan de krant.
Toen de twee op hun bestemming aankwamen, escaleerede de situatie. De chauffeur beschuldigde Sophie ervan dat ze op zijn auto had gespuugd, terwijl daar volgens haar niks van te zien was. "We vermoedden daarom al snel dat het eigenlijk om de kus ging die we elkaar hadden gegeven."
Bewusteloos
Toen de vrouwen naar binnen wilden gaan, hield de chauffeur hen tegen in de deuropening van het appartement. "Daarna pakte hij mij vast en duwde hij mij naar buiten", aldus Sophie. Ze viel met haar hoofd tegen en stalen reling en weet vanaf dat moment niets meer. Op foto's die haar date heeft gemaakt en die gedeeld zijn door Het Parool, is te zien hoe er bloed op de trap voor de deur ligt.
De chauffeur zou er snel vandoor zijn gegaan toen Sophie bewusteloos op de trap lag. "Ik heb daarna direct de ambulance gebeld", aldus de andere Sophie. "De politie was al onderweg, want de chauffeur had die gebeld omdat hij vond dat we op zijn auto gespuugd hadden."
Discriminatie en geweld tegen lhbti+'ers
Mensen uit de lhbti+-community krijgen in Nederland helaas nog regelmatig te maken met pesterijen, intimidatie, discriminatie en geweld: zeven van de tien maakt dit mee, aldus belangenorganisatie COC Nederland. Het aantal geregistreerde gevallen steeg van 428 in 2009 naar 2471 in 2021. Onder trans personen maakt zelfs meer dan de helft maandelijks dit soort situaties mee.
Lesbische, homoseksuele en biseksuele Nederlanders zijn daarnaast vaker slachtoffer van seksuele intimidatie en/of geweld dan heteropersonen. Biseksuele vrouwen maken dit het vaakst mee: 44 procent werd hier afgelopen jaar slachtoffer van, aldus onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Onderzoek
Sophie is in het ziekenhuis aan haar verwondingen geholpen en gaat morgen aangifte doen van mishandeling. De politie gaat een onderzoek starten. "We zijn terughoudend om het te labelen als lhbtq-incident", aldus een woordvoerder tegen Het Parool. "Het is ontzettend vervelend voor deze vrouw, maar een verhaal heeft twee kanten. Na de aangifte gaan we onderzoek doen en kunnen we er misschien meer over zeggen."
Sophie heeft ook contact met Uber gehad. Het bedrijf zegt ook onderzoek te doen en informatie te delen met de politie. Zolang het onderzoek loopt, kan de chauffeur niet rijden voor Uber.
Demonstratie
Morgen, op woensdag 10 augustus, wordt er naar aanleiding van de mishandeling om 18.00 uur een demonstratie tegen anti-lhbtq-geweld georganiseerd bij het Homomonument in Amsterdam.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hulp nodig?
Het is belangrijk om verhalen over anti-lhbti-geweld te blijven vertellen om aan te tonen dat het niet gaat om incidenten, maar om een structureel probleem. Het laat tevens zien dat protesten zoals Pride nog steeds nodig zijn. Krijg je zelf te maken met discriminatie of geweld? Dit kan je melden bij Meldpunt Discriminatie en/of de politie. Bovendien helpt aangifte doen om het probleem beter in kaart te brengen en aan te pakken. Voor hulp bij mentale klachten kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.
Lees ook
FunX Amsterdam
Homostel na Pride 'bespuugd, geïntimideerd en uitgescholden' in UberFunX Utrecht
Nieuw discriminatiemeldpunt na anti-homogeweld tegen Aron (21) in UtrechtFunX
Jongeren protesteren tijdens Pride Walk: "Niemand is vrij tot iedereen vrij is"Up 2 Date
Uber aangeklaagd door 550 vrouwen wegens seksueel geweld chauffeurs