Up 2 Date

Uber aangeklaagd door 550 vrouwen wegens seksueel geweld chauffeurs

foto: Lutsenko_Oleksandr / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Uber aangeklaagd door 550 vrouwen wegens seksueel geweld chauffeurs

Taxidienst Uber wordt in de Verenigde Staten aangeklaagd door 550 vrouwen wegens verschillende vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de aanklacht schrijven ze door chauffeurs seksueel mishandeld, misbruikt of zelfs verkracht te zijn. Ook zijn er gevallen van stalking, ontvoering en andere vormen van aanvallen.

Geen actie

De groep vrouwen uit verschillende staten heeft samen een rechtszaak aangespannen. Ze zeggen dat Uber al sinds 2014 op de hoogte is van de problemen, maar dat er niets aan wordt gedaan. Het advocatenkantoor in San Francisco dat de zaak heeft ingediend, zegt dat er nog 150 andere zaken lopen.

'Veiligheid niet op 1'

"Het hele bedrijfsmodel van Uber is erop gericht om mensen een veilige rit naar huis te geven, maar de veiligheid van de passagiers is nooit hun zorg geweest", aldus het hoofd van het advocatenbureau. "Dat is financiële groei, ten koste van de veiligheid van hun passagiers."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Duizenden klachten

Uber heeft niet gereageerd op de zaak van de 550 vrouwen. Eerder werd al duidelijk dat er in de jaren 2019 en 2020 alleen al meer dan 3800 klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag van Uber-chauffeurs binnenkwamen. "Hoewel het bedrijf deze crisis van seksueel geweld in de afgelopen jaren heeft erkend, is hun reactie traag en ontoereikend geweest, met gruwelijke gevolgen", aldus het advocatenbureau.

'Niet verantwoordelijk'

De afgelopen jaren heeft de taxidienst een paar veiligheidsmaatregelen genomen. Mensen die voor Uber als chauffeur aan de slag willen, worden bijvoorbeeld eerst gescreend. Wel houdt het bedrijf vol dat ze niet verantwoordelijk zijn voor het gedrag van de chauffeurs, omdat zij niet in dienst zijn van Uber, maar als freelancer rijden.

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie