FunX Amsterdam

Fietsersbond wil maximumsnelheid van 20 km/u op Amsterdamse fietspaden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Fietsersbond wil maximumsnelheid van 20 km/u op Amsterdamse fietspaden

Ze zijn inmiddels niet meer uit het verkeer weg te denken: e-bikes die uit het niets op hoge snelheid aan je voorbijflitsen. Volgens onderzoek van VeiligheidNL steeg het aantal slachtoffers met ernstig letsel onder 12- tot 17-jarigen die op een e-bike reden van 4 procent in 2016 tot 22 procent in 2021. Als het aan de Fietsersbond Amsterdam ligt komt er dan ook een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur op Amsterdamse fietspaden.

Gevaarlijk

"Met de smalle fietspaden die je hier (in Amsterdam, red.) hebt zijn snelle e-bikes nog gevaarlijker", zegt Florrie de Pater van Fietsersbond Amsterdam in gesprek met NH Nieuws. Als het aan De Pater ligt zou Amsterdam ervoor kunnen kiezen om te handhaven door de maximale snelheid van elektrische fietsen op een rollenbank te meten, zoals dat ook bij scooters gebeurt.

Op de rijbaan

Het is volgens De Pater belangrijk om onderscheid te maken tussen langzamere en snelle e-bikes. "Op die snellere elektrische fietsen hoef je soms niet eens te trappen. Die zouden, net als bromfietsen, gewoon naar de rijbaan moeten."

Ster advertentie
Ster advertentie