Up 2 Date

Politie deelt gemiddeld 850 boetes per week uit aan appende fietsers

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie deelt gemiddeld 850 boetes per week uit aan appende fietsers

Sinds juli 2019 is het verboden om je telefoon in de hand te hebben tijdens het fietsen. Toch worden nog steeds veel fietsers betrapt op het sturen van een appje, terwijl ze deelnemen aan het verkeer. Zo blijkt uit cijfers die het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) met Nu.nl heeft gedeeld dat de politie gemiddeld 850 boetes uitschrijft aan fietsers die hun smartphone gebruiken.

Onveilige fietsers

Een boete bedroeg tijdens de invoering van het verbod 95 euro en is inmiddels gestegen naar 100 euro. Uit onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat fietsers die met hun telefoon bezig zijn onveiliger fietsen. Ze slingeren namelijk veel meer en kijken minder om zich heen. Het is niet duidelijk of het verkeer veiliger is geworden sinds de invoering van het telefoonverbod aangezien een gedetailleerde registratie van fietsongelukken ontbreekt.

Meer boetes in de zomer

Uit de cijfers bleek ook dat de politie de afgelopen twee jaar meer boetes uitdeelde in de zomer dan in de winter. Mogelijk heeft dat te maken met het seizoenseffect. In de winter zou het minder aantrekkelijk zijn om naar je smartphone te grijpen. Hoewel de politie niet specifiek controleert op telefoongebruik op de fiets gaan agenten er verschillend mee om. Een fietser kan erop aangesproken worden en slechts een waarschuwing krijgen of in het ergste geval een boete.

Ster advertentie
Ster advertentie