FunX Amsterdam

UvA blijft leerlingen streng in de gaten houden tijdens onlinetentamens

foto: Unplash
  1. Newschevron right
  2. UvA blijft leerlingen streng in de gaten houden tijdens onlinetentamens

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep beslist dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) leerlingen in de gaten mag blijven houden met het surveillanceprogramma Proctorio. Dit is een software die gebruikt wordt om studenten toegang te bieden tot online tentamens. Ook is het in staat om eventuele fraude bij het afnemen van de toetsen op te sporen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Proctorio

Proctorio wordt gebruikt tijdens onlinetentamens om studenten thuis in de gaten te houden. Het programma volgt als het ware de ruimte waarin de student de toets afneemt. Voordat de toets begint moet de student zijn camera aanzetten en ook de gehele omgeving filmen. De software slaat deze beelden op en is in staat om afwijkend gedrag te signaleren. Een verkeerde beweging zou dus kunnen wijzen op plagiaat.

Bezwaar

De studentenraden van de UvA kondigden vorig jaar al bezwaar te hebben tegen het strenge 'spionageprogramma'. Ze spanden zelfs een rechtszaak aan tegen het universiteitsbestuur, waarin er een verbod werd geëist op proctoring. De studentenraden vonden het namelijk niet kunnen dat het systeem werd gebruikt zonder toestemming van de leerlingen.

De voorzieningenrechter in de rechtbank Amsterdam keurde het verbod van de studentenraden af. Helaas heeft het gerechtshof hen nu ook ongelijk gegeven: ''Het gaat om bijzondere maatregelen in verband met de coronapandemie en daar is geen wijziging van de examenregeling voor nodig.''

Privacy waarborgen

De universitaire studenten vinden het programma een inbreuk op de privacy van het privéleven. Maar het gerechtshof vindt juist dat de software voldoet aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Proctorio zou namelijk alleen persoonsgegevens verzamelen en verwerken die noodzakelijk zijn om fraude te bestrijden. ''Bijzondere persoonsgegevens, zoals ras en religie, worden niet verwerkt'', aldus het hof.

Ster advertentie
Ster advertentie