FunX Amsterdam

Amsterdamse clubs riskeren zaterdag boetes, zetten heropeningsactie toch door

foto: ANP | Club Bitterzoet
  1. Newschevron right
  2. Amsterdamse clubs riskeren zaterdag boetes, zetten heropeningsactie toch door

Dit weekend is het zover: tientallen nachtclubs openen hun deuren weer onder de noemer 'De Nacht staat op'. Ondanks de huidige verplichte sluitingstijd van 22:00 uur zijn deelnemende partijen van plan om aanstaande zaterdag de hele nacht open te gaan én te blijven. Dat kan ze wel een boete opleveren, zo blijkt nu uit een brief van burgemeester Halsema. Die bedraagt 4500 euro en bij herhaling kunnen clubs zelfs gesloten worden. Ondertussen lijkt het kabinet van plan om volgende week versoepelingen voor de horeca door te voeren.

Brief van Halsema

De brief is ontvangen door Koninklijke Horeca Nederland en wordt morgen ook als waarschuwing naar clubs gestuurd. Halsema schrijft daarin dat ze de frustratie en teleurstelling van de uitgaanssector begrijpt. "Waar andere sectoren met kleine stapjes open kunnen, staat u al twee jaar achteraan in de rij bij de versoepelingen." Toch benadrukt ze dat de stad zich aan de landelijke coronaregels moet houden. "Ik vraag u dringend u nog te voegen naar de regels, ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat. Dan kunnen we de Amsterdamse clubs in volle glorie heropenen. Ik reken op u."

'Dan maar een boete'

De deelnemende clubs van 'De Nacht staat op' lijken zich niet te laten afschrikken door de waarschuwing en zijn nog steeds van plan om open te gaan. "We hebben nog steeds het gevoel dat we niet gehoord worden. Dan moeten we maar een boete riskeren", liet Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs weten aan de NOS. Veel van de geplande feestjes zijn helemaal uitverkocht. Morgenavond vindt er naar verluidt een spoedoverleg tussen eigenaren plaats.

Ook in de rest van het land gaan clubs dit weekend open, al zijn er ook een paar uitgaansgelegenheden die zich na een dreigend dwangbevel van de lokale overheid hebben teruggetrokken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Nacht staat op

Met 'De Nacht staat op' wordt actie gevoerd tegen het sluiten van het nachtleven en het 'negeren' van (het belang van de) uitgaanssector bij coronaversoepelingen. "Alleen in het donker vervagen grenzen, regels, sociale orde. Daarom is De Nacht onmisbaar voor identiteit. Voor ontdekken. Voor jong zijn. Iedereen verdient De Nacht om zichzelf te leren kennen, of te zijn. Wie dat niet inziet, zit te slapen", klinkt het in de video op Instagram.

Versoepelingen op komst

Gisteren werd nog bekendgemaakt dat politieagenten en boa's dit weekend op aanvraag van de vakbonden niet gaan ingrijpen. Politievakbonden eisen een betere cao en delen daarom tijdelijk helemaal geen boetes uit voor kleine overtredingen.

Daarnaast werd bekend dat het kabinet van plan is om volgende week met de langverwachte versoepelingen voor de horeca en festivals te komen. Die bestaan onder andere uit het verzetten van de sluitingstijd naar 01:00 uur, zo staat in een brief van minister Kuipers, aldus het NOS. Ook het verplicht afstand houden zou worden afgeschaft.

Ster advertentie
Ster advertentie