Up 2 Date

Politie en boa's grijpen dit weekend niet in tijdens horeca-actie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie en boa's grijpen dit weekend niet in tijdens horeca-actie

Vakbonden roepen politieagenten en boa's op om komende zaterdag, tijdens de protestactie van de nachthoreca, 'zonder handhaving of sancties' op te treden. Dat betekent dat de nachtclubs die hun deuren openen niet bang hoeven te zijn voor boetes. De agenten laten de teugels vieren omdat de politievakbonden een betere cao willen. In dat kader zullen vanaf vandaag (tijdelijk) geen boetes meer uitgedeeld worden voor kleine overtredingen.

Teleurgesteld

Het AD meldt dat de politievakbonden teleurgesteld zijn over de uitkomst van een bijeenkomst van afgelopen vrijdag met beleidsbepalers vanuit de regering. De agenten hoopten op verbeterde voorschriften omtrent hoofdthema's als het inkomen van politiemensen en de capaciteit bij politiekorpsen. Daarover werden echter geen toezeggingen gedaan.

Om een statement te maken tegen het verloop van de ontwikkelingen omtrent de invulling van de politie-cao, kiezen de vakbonden ervoor om niet ijverig op te treden tijdens de veelbesproken 'heropening van de nacht'.

Primaire taken

''De politie zal zich dit weekend vooral bezighouden met primaire taken, zoals noodhulp en dienstverlening aan burgers'', aldus de politievakbonden in een verklaring op hun website. De actie zorgt er dus niet voor dat agenten hun werk volledig neerleggen, maar betekent vooral dat ze in dienst van de burgers hun bevoegdheid zullen inzetten. ''Bij calamiteiten die plaatsvinden in de horecagelegenheden, worden ze dus wel geacht op te treden.''

Eerdere acties vanuit de politie hebben tot op heden niet veel opgeleverd. Volgens de vakbonden gaat het leven van politieagenten ''steeds meer ten koste van hun eigen gezondheid, veiligheid en privéleven'', zonder dat de regering dit onder ogen ziet.

Kleine strafbare feiten

Los van de protestactie komend weekend tijdens het heropenen van de nachtclubs, zullen agenten vanaf vandaag ook geen boetes meer uitdelen voor kleine strafbare feiten. Ook dit is onderdeel van hun actie voor een betere cao. De politie noemt het ''een publieksvriendelijke actie met een scherp politiek randje''.

De vakbonden communiceren dat er wel sancties zullen volgen bij grote verstoringen van de openbare orde en veiligheid. ''Het streven is dat in alle andere gevallen wordt volstaan met een waarschuwing en het aanbieden van een speciale actiebon met daarop informatie over dit vakbondsprotest.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie