Up 2 Date

Turks gezin weggepest uit Giethoorn na racistische treiterijen, politie greep niet in

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Turks gezin weggepest uit Giethoorn na racistische treiterijen, politie greep niet in

Een Turkse moeder en haar zoon zijn ruim een jaar lang slachtoffer van vandalisme en racistische treiterijen door een groep jongeren in Giethoorn. Ondanks dat de moeder, Hatice Yilmaz, meermaals aangifte deed, grepen de lokale autoriteiten nooit in.

'Rot op naar je eigen land'

Dat blijkt uit onderzoek van deskundigen in het tv-programma Zembla, dat vanavond op NPO 2 met een uitzending komt omtrent de pesterijen. De alleenstaande moeder en haar 15-jarige zoon Yusuf krijgen sinds oktober 2020 regelmatig te maken met jongeren die langs hun huis fietsen en racistische leuzen schreeuwen zoals 'kankerturk', 'kankermarokkaan' en 'rot op naar je eigen land'. Daarnaast trappen de jongeren regelmatig tegen de voordeur en hebben ze zeker vijf keer de spiegel van Yilmaz' auto vernield.

Radeloos

Yilmaz en haar zoon zijn radeloos en vrezen voor hun veiligheid. Yusuf barricadeert elke avond de voordeur en zet elke avond de beveiligingscamera's aan. Veel van de strafbare feiten die de jongeren plegen, zijn te zien op camerabeelden, maar telkens als Yilmaz naar lokale instanties stapt, krijgt ze nagenoeg geen hulp. Volgens de lokale politie zou er zelfs geen sprake zijn van strafbare feiten. Daarnaast raakte de politie ook nog bewijsmateriaal kwijt en kreeg het Openbaar Ministerie niet alle informatie over de zaak.

"Onmiskenbaar discriminatoir"

Peter Rodrigues, rechtsgeleerde op het gebied van discriminatie aan de Universiteit Leiden, vertelt aan Zembla dat de politie verkeerd heeft gehandeld. Zo weigerde de politie tot twee keer toe aangifte op te nemen, terwijl de leuzen van de jongeren "onmiskenbaar discriminatoir" zijn.

Geen vertrouwen meer

Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie Oost-Nederland alle dossiers gesloten rond de treiterijen vanwege een gebrek aan bewijs. Slechts één van de jongeren kreeg een boete van 100 euro, omdat hij toegaf dat hij de autospiegel kapot had gemaakt. Yilmaz zegt binnenkort te gaan verhuizen naar een andere gemeente en geen vertrouwen meer te hebben in de instanties in het Overijsselse dorp.

Ster advertentie
Ster advertentie