Up 2 Date

Evenementenbranche wil op 11 maart open uit protest tegen coronamaatregelen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Evenementenbranche wil op 11 maart open uit protest tegen coronamaatregelen

De Alliantie van Evenementenbouwers is het wachten op versoepelingen zat en komt met een plan om op 11 maart weer de deuren te openen. Dat melden verschillende mensen die werkzaam zijn in de branche aan NU.nl.

"Onhoudbaar"

Sinds de start van de coronapandemie in Nederland zagen vrijwel alle bedrijven in de evenementenbranche zich genoodzaakt om grote evenementen te annuleren. Volgens Ruben Brouwer, directeur van MOJO, moet en gaat de heropening van de branche volgende maand plaatsvinden. "Een nog langere sluiting is onhoudbaar. De druk op de zorg is afgenomen." Brouwer stelt dat als de overheid geen gehoor geeft aan het plan, demonstraties en optochten zullen volgen.

Onwerkbaar

De Alliantie van Evenementenbouwers meldt aan de nieuwssite dat de huidige restricties onwerkbaar zijn voor de evenementenbranche. Zo moet er afstand gehouden worden, is een vaste zitplaats verplicht, moet een mondkapje op wanneer bezoekers rondlopen en mogen evenementen niet meer dan 1250 bezoekers ontvangen. De alliantie wil dat het kabinet meer met ze meedenkt over hoe ze zo veilig weer aan de slag kunnen.

Ook de directeur commerciële zaken van ZiggoDome, Danny Danman, schaart zich achter het plan van de Alliantie van Evenementenbouwers. "De maat is vol, we zijn twee jaar dicht geweest. De plannen uit Den Haag blijven onduidelijk. ZiggoDome wil vanaf maart sowieso weer volledig open."

"Ongelooflijk veel harde klappen"

FunX sprak onlangs met Joëlle de Jong van Oh My! Festival en Ruud Lemmen van Woo Hah! Zij vertelden dat de evenementenbranche "ongelooflijk veel harde klappen" heeft moeten incasseren de afgelopen twee jaar en dat het werk zwaarder is dan normaal zonder dat dit een gewenst resultaat oplevert.

"We hebben periodes gehad waarin we met de handen in het haar zaten, zo van: waarvoor zijn we het eigenlijk aan het doen? Je moet behoorlijk flexibel zijn en over een grote hoeveelheid veerkracht beschikken, anders lukt het gewoon niet", aldus Lemmers.

Belang van evenementen

Daarnaast vinden De Jong en Lemmers dat het kabinet voorbijgaat aan het belang van evenementen. Veel festivalbezoekers zien het namelijk als een manier om nieuwe vriendschappen te sluiten en even te ontsnappen aan alle ellende. "Een van onze belangrijkste ambities is om mensen samen te brengen, dat is waar we voor staan. Er wordt dan gezegd: 'Wat maakt het nou uit of zo'n feestje wel of niet doorgaat?' Maar zo zwart-wit zien we het niet. We bieden mensen een dag om herinneringen te creëren en samen te komen, dus daar spelen ook andere belangen bij", aldus De Jong.

Ster advertentie
Ster advertentie