FunX Amsterdam

Xavi (13) organiseert voetbaltoernooien om geweld te stoppen

foto: Youtube: Zuidoost TVfoto: Youtube: Zuidoost TV
  1. Newschevron right
  2. Xavi (13) organiseert voetbaltoernooien om geweld te stoppen

Amsterdam-Zuidoost komt de laatste tijd vaak slecht in de aandacht. Xavi Dors (13) had daar genoeg van de negativiteit in en over zijn buurt en kwam daarom in actie. Om het positieve in elkaar naar boven te brengen en zijn buurt in een goed daglicht te zetten, bedacht Xavi het project Voetballen voor veiligheid. Hij wil met het project ervoor zorgen dat jongeren in zijn buurt plezier kunnen hebben en een kans krijgen om hun talent te showen. Zijn project is niet onopgemerkt gebleven, hij kreeg zelfs een shoutout van minister Ferd Grapperhaus.

Tegen geweld

De directe aanleiding voor de toernooien waren de vier steekpartijen van afgelopen zomer. Aan NOS vertelt hij hoe hij de buurt er weer bovenop probeert te helpen. ''Ik vind als je aandacht geeft aan het negatieve, dan groeit het negatieve, maar als je aandacht geeft aan het positieve, dan begint het positieve te groeien.''

Ferd Grapperhaus

Xavi ontving veel positieve reacties over Voetballen voor Veiligheid. Van deelnemers, stadsdeel Zuidoost en nu ook zelfs van minister Grapperhaus. Hij vertelt aan Zuidoost en Meer dat hij soms wordt herkend op straat, door kinderen en volwassenen die een foto met hem willen maken. ''Ze vertellen me dat ze het goed vinden dat ik me inzet voor Zuidoost. Ik vind dat wel heel leuk, maar ik ga zeker niet naast mijn schoenen lopen.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klein toernooitje

Het begon als een oproep op Instagram voor een klein toernooi, maar door het reposten van grote voetballers als zijn oom Urby Emanuelson en Javairô Dilrosun stroomden de aanmeldingen binnen. Uiteindelijk deden er zo'n 50 kinderen vanuit heel Nederland mee aan het toernooi. ''Meer dan verwacht, want we wilden eigenlijk 13 teams laten spelen'', legde Xavi uit aan de krant van zijn buurt: Zuidoost en Meer.

Ongekend succes

En dat idee voor een klein toernooi is nu uitgegroeid tot iets groots: een beweging die staat voor veiligheid door voetbal. Steeds meer bekende mensen delen de boodschap van Xavi en hij is zelfs benaderd vanuit België en Suriname met de vraag om daar een toernooi te organiseren.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Xavi viral gaat. Check hieronder zijn schijntrap waarmee hij miljoenen kijkers trok.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie