Naar homepage
FunX Amsterdam

Strafvrije wapeninleverweek is een succes: 336 wapens ingeleverd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Strafvrije wapeninleverweek is een succes: 336 wapens ingeleverd

Het wapenbezit onder jongeren is de laatste jaren toegenomen en de gemeente Amsterdam wilt hier iets tegen doen. Afgelopen week werd een actie opgezet waarbij Amsterdammers hun wapens ongestraft konden inleveren bij de politie in Amsterdam en Diemen. Deze actie hoorde bij de campagne 'Amsterdam ontwapent' en was een succes: maar liefst 336 wapens zijn sinds vorige week van de straat af. Dat meldt de politie.

Verschillende soorten wapens

In totaal werden er 336 wapens ingeleverd, waaronder 68 illegale vuurwapens, 34 nepvuurwapens, 30 luchtdrukwapens en 24 legale vuurwapens. Onder die laatste categorie vallen onder andere startpistolen en antieke vuurwapens. De politie ging zelf op pad om de vuurwapens op te halen. Deze werden dus niet door de eigenaren naar het bureau gebracht.

In totaal zijn er ook 115 messen en 65 overige wapens, zoals boksbeugels en stroomstootwapens, ingeleverd. Politie-inspecteur en coördinator van de actie Dandy Marcuñe vertelt erg blij te zijn met de cijfers, maar hoopt vooral dat door deze actie het gesprek over wapenbezit op gang komt.

Quote

Veel jongeren denken dat het stoer is om een wapen te hebben of denken dat ze zichzelf moeten beschermen, maar wapenbezit leidt tot wapengebruik en stoer is dat zeker niet.

Dandy Marcuñe

Amsterdam Ontwapent

Jongeren konden zichzelf bij het inleveren van hun wapen ook aanmelden voor een training of contact met een coach. Het coachingstraject van 'Amsterdam Ontwapent' is gratis en is nog steeds toegankelijk voor jongeren die hier behoefte aan hebben.

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie