FunX Amsterdam

Omstanders redden gezin uit te water geraakte auto in Amsterdam

foto: Instagram: politie_amsterdam
  1. Newschevron right
  2. Omstanders redden gezin uit te water geraakte auto in Amsterdam

Op de A10 bij Amsterdam zijn donderdag een moeder en haar twee jonge kinderen door omstanders uit een te water geraakte auto gered. Nadat de vrouw de macht over het stuur verloor, belandde de auto ondersteboven in het water en vulde deze zich snel met water. "Zonder de hulp van de medeweggebruikers zouden de moeder en haar kinderen dit niet naverteld hebben", meldt de politie in een Instagrampost.

Hulp uit alle hoeken

Donderdag rond 11.00 uur verloor de bestuurder de macht over het stuur ter hoogte van Kadoelen, meldt AT5. Er werden meteen meerdere ambulances, brandweerwagens en een mobiel medisch traumateam opgeroepen, maar de echte helden zijn enkele bestuurders die het ongeluk zagen gebeuren. Zij twijfelden geen moment en zette meteen de auto's langs de kant. "Ze renden uit hun voertuigen en doken het water in", schrijft een agent in een bericht op Instagram.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onder water

De mannen die de vrouw en haar kinderen te hulp schoten, probeerden de auto zo snel mogelijk op zijn zijkant te kantelen. "Met man en macht wordt tevergeefs geprobeerd ruiten in te slaan en de deuren te openen, terwijl de auto voller en voller met water loopt", doet de politieagent verder verslag op Instagram. Toen het een van mannen uiteindelijk lukte het raam in te slaan, lagen de moeder en haar kinderen al onder water. "Van de moeder is in eerste instantie alleen nog een hand te zien. Een van de kinderen ligt met zijn hoofd onder water."

Op het nippertje

Gelukkig lukte het de mannen uiteindelijk om iedereen uit de auto te krijgen. "De gordel van de moeder wordt los gesneden en een van de redders houdt haar hoofd boven water," vervolgt de agent. "De dappere kerels weten nu het jongetje via de kofferbak als eerste uit de auto te redden. Een van de mannen vertelt later: 'Ik had het jongetje in mijn armen toen ik hem naar de kant bracht. Hij was helemaal slap. Hij bewoog niet meer en ik dacht dat hij dood was.' Het lukt de helden om ook het meisje uit haar benarde positie te bevrijden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Besef

De politie vertelt dat de mannen in eerste instantie niet lijken te beseffen wat voor heldendaad zij hebben verricht. "Als het effect van de adrenaline wegebt en zij zichzelf en elkaar horen zeggen wat zij met elkaar hebben gedaan, druppelt het besef langzaam binnen. Zonder hun hulp zouden de moeder en haar kinderen dit niet naverteld hebben. De eerste stoere man breekt en de anderen vechten ook tegen hun tranen." Slachtofferhulp heeft zich uiteindelijk over de helden ontfermt.

Eind goed, al goed

De slachtoffers zijn na de redding met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zij maken het naar omstandigheden goed en mogen waarschijnlijk snel weer naar huis. De moeder van het gezin hoopt de redders in nood snel te ontmoeten en te bedanken. De mannen zelf mochten na afloop mee naar het politiebureau, waar de goede afloop werd gevierd.

Ster advertentie
Ster advertentie