FunX Amsterdam

Femke Halsema bij Holocaust Herdenking: "Antisemitisme steekt vaker kop op"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Femke Halsema bij Holocaust Herdenking: "Antisemitisme steekt vaker kop op"

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema was zondag een van de sprekers tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Ze noemde het "onverteerbaar dat antisemitisme steeds vaker zijn lelijke kop opsteekt".

Nooit meer Auschwitz

Bij het Spiegelmonument in het Wertheimpark in Amsterdam vond zondagmiddag de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaats. Voor het eerst sinds twee jaar was er weer publiek aanwezig bij de herdenking. Dit jaar is het 78 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

"78 jaar na de bevrijding stellen we vast dat 'Nooit meer Auschwitz' niet diep genoeg doorleefd wordt", zei Halsema in haar toespraak. "Het eeuwenoude antisemitisme heeft zich op een duistere plek genesteld en steekt steeds vaker zijn lelijke kop op. Soms rechtstreeks in geweld, in bedreigingen, in spreekkoren. Soms verstopt in lelijke complottheorieën, bedoeld om haat te voeden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen ruimte voor antisemitisme

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, sprak ook tijdens de herdenking. Hij vertelde onder meer 'enorm geschrokken' te zijn over de leuzen die op oudejaarsnacht werden geprojecteerd op de Erasmusbrug. Grishaver: "Ik veroordeel dat in de sterkste bewoordingen. Er is hier geen ruimte voor uitsluiting en antisemitisme."

Jodenhaat en racisme

Hij sluit zich dan ook aan bij de speech van Halsema. "De afgelopen jaren neemt mijn somberheid toe. Jodenhaat steekt weer de kop op, en racisme en intolerantie nemen toe", zei Grishaver. "Mensen uitsluiten omdat ze tot een groep behoren op basis van oude sentimenten, of een misplaatst superioriteitsgevoel, en angst voor wat anders is. Denk hier niet licht over, hetzelfde leidde tot moord op bijna mijn hele familie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie