Artist of the Month

Het is tijd om de keiharde latin sound van de Haagse JM te gaan beseffen

foto: JMfoto: JM
  1. Newschevron right
  2. Het is tijd om de keiharde latin sound van de Haagse JM te gaan beseffen

Als je een liefhebber bent van latin urban, is de kans groot dat je wel eens op JM's beats staat te dansen. De producer en artiest uit Den Haag leverde namelijk al flink wat Spaans- én Nederlandstalige fuego af, ook verschillende andere artiesten. Ondanks zijn succes blijft hij bescheiden en helpt hij net zo graag andere artiesten als dat hij zijn eigen stem laat horen. Nog niet bekend met zijn werk? Dan kun je bij FunX alvast een begin maken, want als Artist of the Month is JM de hele maand te horen met zijn nieuwe track Tu Y Yo.

Naam: JM
Leeftijd: 29
Woonplaats: Den Haag
Hoe lang maak je al muziek?
Tien jaar, maar ik breng pas sinds drie jaar dingen uit.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Uit mezelf.
Wat is de boodschap die je met je muziek wil overbrengen? Het is meer een gevoel. Ik wil overbrengen dat je gewoon vrij kan zijn.
Wie of wat staat er momenteel bij jou op repeat? Er is niet echt één ding dat ik veel check. Ik kan vandaag helemaal hiphop gaan, maar morgen ineens salsa en bachata. En dan de dag erna weer trapsoul en r&b. Ik hou eigenlijk echt van alle soorten muziek.
Met wie zou je ooit nog willen samenwerken?
Ik kijk meer naar de vibe. Zo van: welke stem zou hier bij passen? Ik maak niet van tevoren iets gerichts voor iemand.
Waar wil je sowieso ooit nog optreden? Ik zou meer in het buitenland willen optreden, daar voel ik me gek genoeg meer thuis. Ik kan niet iedereen verstaan, maar het is een andere vibe. Het liefst zou ik naar Zuid-Amerika gaan, maar Europa vind ik ook prima. In Zuid-Amerika gaan ze niet zo diep in op van welke artiest iets is. Als ze het leuk vinden, spelen ze het gewoon af.
Waar ben je tot nu toe het meest trots op? Dat ik uiteindelijk toch ben gaan droppen. Ik ben drie jaar geleden begonnen en nu gooi ik er zoveel achter elkaar uit. Mensen vragen dan: hoe doe je dit allemaal? Maar voor mij voelt het pas als het begin.
Waar sta je over vijf jaar? Toch wel in Zuid-Amerika.

Quote

Ik kende niemand die beats maakte, dus ging ik het zelf maar doen.

Eigen beats

JM vertelt hoe zijn muzikale carrière ooit is begonnen: "Ik zat in een ruimte met allemaal mensen die muziek maakten. Ik stelde wat dingen voor en toen zeiden ze: 'Hey, rap je ook?' Toen kwamen we erachter dat ik best wel goed ritme kon houden en vroegen ze me voor een nummer." Vervolgens ging hij zelf aan de slag en begon hij ook met het maken van zijn eigen beats. Dat was in een tijd waarin je nog niet zomaar iemand via Instagram kon benaderen. "Het was lastiger, want er waren niet zoveel mensen in m'n omgeving die muziek maakten. Ik kende niemand die beats maakte, dus toen ging ik het zelf doen."

JM begon toen met Nederlandse hiphop, waar hij af en toe wat Spaanse woordjes doorheen gooide. De artiest is namelijk half Colombiaans. Die echte latin sound kwam pas later naar voren. "Toen kwam Shafique Roman met een project en daarbij ging ik automatisch in het Spaans denken." In Nederland beginnen steeds meer mensen die sound 'te beseffen', maar in het buitenland, met name Duitsland, gingen fans sowieso al hard op JM's tunes. "Mijn single 'Chupa Chup' werd daar het meest gestreamd."

PERFECTIONIST

Inmiddels kan je volop genieten van JM's creaties, maar het duurde even voordat hij die eindelijk naar buiten bracht. Dat komt onder andere door zijn perfectionisme. "Het is een blessing en een curse tegelijk. Ik dacht telkens: het is nog niet klaar. Na de eerste release heb ik het losgelaten, maar ik kan nog steeds iets terugluisteren en denken: ik had hier en daar nog iets anders kunnen doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Behulpzaam

Toen JM zijn muziek eenmaal met de wereld deelde, kreeg hij van veel kanten vraag waarom hij niet eerder dingen had uitgebracht. "Ik deed altijd opdrachtjes om anderen te helpen. Veel mensen wisten niet dat ik zelf muziek maakte." Die drang om in de spotlight te staan, heeft hij nog steeds niet heel sterk. De muziek gaat voor alles. "Ik vind het niet erg om voor anderen te schrijven. Als ik iemand anders kan pushen, doe ik dat ook graag." Ook nu hij een gevestigde naam is die elke twee weken muziek uitbrengt, is hij nog altijd even behulpzaam. "Soms hoor ik dat ik niet meer toegankelijk lijk. Maar ik sta nog steeds open om anderen te helpen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artist of the Month

Elke maand staan er in de lokale Jouw Stad-shows op FunX opkomende talenten in de spotlights. Je checkt de muziek van alle Artists of the Month in de Support Your Locals-playlist op Spotify. Wil jij als Artist of the Month jouw stad representen? Drop dan hier je gegevens.

Ster advertentie
Ster advertentie