Naar homepage
Artist of the Month

De Curaçaose Xyv wil de nieuwe Rihanna worden: "Ik laat me niet meer leiden door angst"

foto: Xyvfoto: Xyv
  1. Newschevron right
  2. De Curaçaose Xyv wil de nieuwe Rihanna worden: "Ik laat me niet meer leiden door angst"

Xyv heeft alles in huis om de nieuwe Rihanna te worden: muzikaal talent, een diverse sound en niet te vergeten: die Caribische eilandvibes. Reizend tussen haar thuiseiland Curaçao en het iets minder zonnige Utrecht werkt ze daarom hard aan het uitbrengen van haar eigen muziek. Haar single Ladies is een veelbelovend begin en als Artist of the Month hoor je Xyv met die tune de hele maand op FunX.

Naam: Xyv
Leeftijd: 24
Woonplaats: Utrecht/Curaçao
Hoe lang maak je al muziek? Van kleins af aan was ik er al mee bezig, maar ik nam vorig jaar pas mijn eerste track op.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Mijn ervaringen. Eigenlijk zijn al m'n nummers gebaseerd op iets wat ik voel en kwijt wil. Muziek is echt een uitlaatklep.
Waar luister je zelf graag naar?
Dat verschilt heel erg per moment. Ik luister veel latin muziek, maar ook veel trap en muziek uit de jaren '00 van bijvoorbeeld Chris Brown, Rihanna en Usher.
Met wie wil je ooit nog samenwerken? Ik ben een hele grote fan van Josylvio, dus als dat ooit gebeurt, ga ik echt huilen. Buiten Nederland heb ik ook ambities. Een liedje maken met Future, Drake of Nicki Minaj zou echt geweldig zijn.
Waar zou je echt nog op willen treden?
ZiggoDome of Coachella zou echt superdope zijn, of Woo Hah! Festival.
Waar ben je tot nu toe het meest trots op?
Dat ik Artist of the Month ben! Daar ben ik echt superblij mee, het voelt echt als een voorrecht.
Waar sta je over vijf jaar?
Dan woon ik ergens in Miami met al m'n producers en win ik hopelijk een award. Ik wil dan op zo'n level zitten dat ik de paparazzi kan afbetalen om geen lelijke foto's van me online te zetten.

Van karaoke naar de studio

Xyv zong als jong meisje al elke zondag karaoke, maar bleef het nog lang spannend vinden om écht voor anderen te zingen. Dat gebeurde dan ook pas voor het eerst in 2019. "Tijdens de coronacrisis heb ik daarna voor het eerst een cover op Instagram gezet. Mensen hadden zoiets van: hallo, je hebt talent! Je moet er iets mee doen." En dus dook ze de studio in. "Ik wil me niet meer laten leiden door angst."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vier talen

Xyv's eerste heartbreak zorgde ervoor dat ze ooit begon met schrijven en sindsdien gaan haar tracks over dingen die ze heeft meegemaakt en kwijt wil. "Zo zing ik in 'Ladies' over dat vrouwen meer voor zichzelf moeten kiezen en dat mannen de waarde van vrouwen moeten beseffen. Dat is gebaseerd op dingen die ik zelf heb meegemaakt." Zingen kan ze trouwens in vier talen: Nederlands, Engels, Spaans en Papiaments. "Dat hoor je niet vaak, maar ik ben nog een beetje aan het zoeken naar waar ik me op wil focussen. Je wilt mensen ook niet te veel in de war brengen."

Island girl

Al sinds ze jong was, heeft Xyv één grote inspiratiebron: Rihanna. "Het is altijd al m'n droom geweest om zoals zij te worden. We hebben ook best veel gemeen. Als je van een klein eiland komt, verwacht je niet altijd dat je zo groot kan worden", legt ze uit. "Maar zij komt van Barbados en is als eilandvrouw al de hele wereld over geweest." Op Curaçao is Xyv's fanbase al aardig groot en ze hoopt dat ook de rest van de wereld snel kennismaakt met haar diverse sound. "Maar dat ik nu in zo'n korte tijd al zoveel aandacht krijg met mijn single, is al supergroot."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artist of the Month

Elke maand staan er in de lokale Jouw Stad-shows op FunX opkomende talenten in de spotlights. Je checkt de muziek van alle Artists of the Month in de Support Your Locals-playlist op Spotify. Wil jij als Artist of the Month jouw stad representen? Drop dan hier je gegevens.

Ster advertentie
Ster advertentie