Artist of the Month

Ella Banks werkt hard voor zijn succes: "Mensen zien de tegenslagen niet"

foto: Ella Banksfoto: Ella Banks
  1. Newschevron right
  2. Ella Banks werkt hard voor zijn succes: "Mensen zien de tegenslagen niet"

Ella Banks is naar eigen zeggen van alle markten thuis. Hij kan keiharde bars droppen of je helemaal los laten gaan op een dancehalltrack. "Je kan me draaien als je verdrietig in de auto zit of wanneer je onderweg bent naar een party." Aan de honderdduizenden streams te zien, zijn er al flink wat mensen die dat doen. En één ding is zeker: daar werkt de allround artiest superhard voor. Benieuwd hoe de sound van deze Artist of the Month klinkt? Follow Me hoor je de hele maand voorbijkomen op FunX.

Naam: Ella Banks
Leeftijd: 25
Woonplaats: Capelle a/d IJssel
Hoe lang maak je al muziek: Sinds m'n veertiende ongeveer. Dat begon met een beetje rappen na het voetballen en later kwam ik erachter dat er een studio in de buurt was.
Hoe zou je je eigen sound omschrijven? Gewoon Banks.
Wat is de boodschap die je met je muziek wilt overbrengen? Ik wil er vooral voor zorgen dat mensen gewoon een goede tijd hebben. Ik heb nummers die passen bij verschillende situaties.
Wie of wat luister je zelf veel? Veel verschillende dingen. In Nederland bijvoorbeeld vooral Fresku en Adje. Die vind ik hard, ook qua teksten. En verder Burna Boy, zijn hele vibe voel ik gewoon.
Met wie zou je ooit nog willen samenwerken? Sowieso met Adje, ik heb hem al een keer ontmoet. En Burna Boy natuurlijk, dat zou een enge track worden.
Waar wil je ooit nog optreden? Sowieso in m'n eigen land Suriname. Nu is het lastig door corona, maar volgend jaar december sta ik sowieso in Torarica Resort. Zoveel mensen zijn daar geweest en ze maken me warm met hun praatjes.
Waar ben je tot nu toe het meest trots op? Op de stappen die ik maak ondanks de tegenslagen. Het maken van m'n EP was lastig. Er was stress, corona kwam ook nog en ik had ineens weinig inspiratie. Dat ik dan nu Artist of the Month ben, daar ben ik blij mee. Dat is toch die erkenning. Vanaf hier moet het steeds beter gaan.
Waar sta je over vijf jaar?
Ergens in het buitenland in een groot huis. Ik geloof dat money makes money. Het geld dat ik met muziek maak, investeer ik weer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doorzetten

Ella Banks begon met rappen na het buiten spelen, maar ging al snel nummers opnemen in de studio. De oudere jongens uit de buurt hoorden zijn potentie en dat gaf hem de motivatie om door te zetten. Als jonge artiest kwam hij erachter dat het niet altijd makkelijk gaat. "Mensen gaan je misgunnen bijvoorbeeld. Ook had ik in het begin nog geen verstand van contracten enzo. Ik ging ergens optreden en zou toen achteraf m'n geld krijgen. Toen kreeg ik uiteindelijk niks. Dat demotiveert je."

Hard werken

Fast forward na een aantal jaren en flink wat ervaring later en er staan alweer twee EP's op Banks' naam, waaronder Overwerk, die vorige maand uitkwam. Die titel is niet voor niks: "Het is strijden heel de dag. Mensen zien 'oh nice, Artist of the Month', maar daar moet ik hard voor werken." Ondertussen heeft hij alweer bijna een nieuwe EP klaarstaan: "Dat wordt er eentje vol met bars. Ik wil toch iedereen een beetje geven wat ze willen, dus ik wil nu die andere kant belichten."

Quote

Ik hoorde Sevn Alias laatst in een podcast zeggen dat hij ooit bijna wilde stoppen met muziek maken. Mensen denken dat het makkelijk gaat, maar ze zien de tegenslagen niet. Dat gaf mij een motiverend gevoel, zo van: ik moet ook doorzetten.

Suriname

Zijn Surinaamse roots laat Ella Banks graag in zijn muziek terugkomen, met name het taalgebruik. "Ik ben er heel lang niet geweest, maar ik krijg soms video's van vrienden en familie waarop ik zie dat ze daar losgaan op m'n muziek." Hij kan niet wachten om er zelf ook daadwerkelijk weer op te treden, al zal dat voorlopig lastig zijn met de coronamaatregelen. Internationale ambities heeft de artiest sowieso: "De Caribbean, Brazilië... Daar moet ik heen!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artist of the Month

Elke maand staan er in de lokale Jouw Stad-shows op FunX opkomende talenten in de spotlights. Je checkt de muziek van alle Artists of the Month in de Support Your Locals-playlist op Spotify. Wil jij als Artist of the Month jouw stad representen? Drop dan hier je gegevens.

Ster advertentie
Ster advertentie