Artist of the Month

Miggs de Bruijn mixt straattaal met zijn Brabantse accent en Congolese roots

foto: Miggs de Bruijnfoto: Miggs de Bruijn
  1. Newschevron right
  2. Miggs de Bruijn mixt straattaal met zijn Brabantse accent en Congolese roots

Hij kwam tot de halve finale van The Next MC, haalde miljoenen streams op zijn 101Barz-sessies en stond al op de podia van onder andere Woo Hah! Festival en Appelsap. Miggs de Bruijn is al lange tijd actief in de game en zijn kenmerkende geluid, een Brabantse tongval gecombineerd met straattaal, bereikt al een tijdje een flink publiek. Binnenkort laat hij zijn nieuwe sound horen op zijn nieuwe EP Amnesia. Bij FunX krijg je daar alvast een voorproefje van in de vorm van de track Street Leven en een klein kijkje in het leven van deze Artist of the Month.

Naam: Miggs de Bruijn
Leeftijd:
30
Woonplaats:
Eindhoven
Hoe lang maak je al muziek?
Vanaf m'n vijftiende ongeveer. Ik hoorde toen Just A Lil Bit van 50 Cent en was meteen verkocht. Ik dacht: dit wil ik ook en ben gewoon begonnen.
Wie of wat staat er momenteel bij jou op repeat? Ik ben rap soms even zat, dus thuis zet ik vaak oudere muziek aan uit de jaren 80 of Afrikaanse nummers.
Met wie zou je ooit nog willen samenwerken? Met Hef. Ik heb veel naar hem geluisterd, hij is al een soort gids geweest. Soms kan je naar iemand luisteren en van zijn fouten leren.
Waar wil je sowieso ooit nog optreden?
Lowlands, dat lijkt me wel dik.
Waar ben je tot nu toe het meest trots op? Een combinatie van dingen. Zo was de eerste keer bij 101Barz een mijlpaal, maar als ik één ding moet opnoemen, is het mijn optreden op Woo Hah! Dat is me altijd bijgebleven. Die video's kan ik later aan m'n kinderen laten zien.
Waar sta je over vijf jaar?
Dan wil ik bredere muziek maken en internationaal gaan.

Quote

Ik combineer mijn Brabants met straattaal, dat is typisch ik.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wie het laatst lacht, lacht het best

Miggs is al zijn halve leven bezig met muziek. "Ik ben er vanaf m'n vijftiende tot m'n twintigste altijd al mee bezig geweest, maar niet echt. Ik had nog geen mogelijkheid om in een studio te zitten ofzo. Ik schreef af en toe wat op en nam wat op met de computer. Toen deed ik in 2013 mee met The Next MC en daarna is het balletje gaan rollen."

Tijdens het opbouwen van zijn carrière heeft Miggs zichzelf altijd weten te blijven motiveren. "Je moet het uiteindelijk zelf doen. Als ik keer op keer naar de studio ging, zeiden vrienden: wat ga je nou weer doen? Zij zagen nog niet voor zich wat ik al wel zag. Ik wist gewoon dat het me ging lukken en dacht: we kijken wel wie het laatst lacht."

Afrikaanse roots

Volgende week komt Miggs' nieuwe EP Amnesia uit, die volgens de rapper zelf vol bangers staat. "Ik kom met een nieuwe sound. Ik ben er echt blij mee." Hij legt uit dat zijn muziek wat melodieuzer is geworden. "In plaats van alleen maar hard rappen stop ik er wat meer gevoel in." Ook staat er op het project een Congolese tune: Libala. "Dat betekent trouwen of relatie. Je hoort daarop echt die Afrikaanse roots en er komen Congolese woorden in voor."

Miggs de Bruijn: ‘Succes voor mij is dat je kan genieten van wat je aan het doen bent’

Uitlaatklep

Verder vertelt Miggs op zijn nummers ook meer over zijn leven, zoals op de track Street Leven. "Ik gebruik het als uitlaatklep, maar het is niet dat ik het altijd per se over mezelf heb. Ik kan ook geïnspireerd raken door een vriend die iets meemaakt." Het creëren van zijn nummers gaat natuurlijk. "Als ik een nummer ga maken, weet ik van te voren nog niet waar ik het over ga hebben. Ik laat me leiden door de muziek."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artist of the Month

Elke maand staan er in de lokale Jouw Stad-shows op FunX opkomende talenten in de spotlights. Je checkt de muziek van alle Artists of the Month in de Support Your Locals-playlist op Spotify. Wil jij als Artist of the Month jouw stad representen? Drop dan hier je gegevens.

Ster advertentie
Ster advertentie